07/15/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Русия изпепелена от слънцето

 РИА Новости

Жега в Москва. Снимка: русреп

“Трябва да пресичаме всякакви опити за лесно забогатяване от тая беда - сушата”, заяви на заседание на правителството в понеделник премиерът Владимир Путин. “Африканските”, над трийсетградусови жеги, започнали в Русия преди повече от три седмици, счупиха всички рекорди и фактически се превърнаха в стихийно бедствие. Тези дни зноят ще подложи хората в Русия на нови изпитания: в Рязанска, Тамбовска, Липецка, Курска, Белгородска и Воронежка област температурите ще скочат до 37-39 градуса. Само с 1 до 3 градуса по-малко ще покажат термометрите в останалата част от Централна Русия. Поволжието ще продължи да страда от 40-градусови горещини.

Време е в страната да бъде въведена “сиеста”, смята Генадий Онишченко, главният санитарен лекар на федерацията. “С оглед на жегата, трудовата дейност може да бъде изместена в по-ранните и по-късните часове, а в разгара на горещините, в най-големия пек, да се предвиди удължена обедна почивка”, съветва д-р Онишченко руските работодатели.

Очертава се вече апокалиптична картина. Хората със сърдечни проблеми и диабетиците все по-често търсят лекар, децата получават топлинни удари и слънчеви изгаряния. “Бърза помощ” работи в напрегнат режим. Психолозите констатират нарастване на агресивното поведение, а от друга страна - депресивни настроения сред населението. Аптеките пласират все повече седативи и лекарства срещу сърдечно-съдови заболявания. Според някои оценки, продажбите през първата половина на юли ще отбележат растеж с 8 до 10 на сто.

Асфалтът се топи, съответно се множат авариите по пътищата. Пътната милиция бе задължена да дава първа помощ на водачите, получили топлинен удар, и на онези, чиято кола направо “ври и кипи”. Пламъци са обхванали гори и торфени блата. Извънредна ситуация е обявена например в 35 района от Оренбургска област. От зноя пресъхват селските кладенци. В Самарска и други области не достига вода за пиене. Във въздуха е увиснал смог, а съдържанието на кислород е с 25 на сто под нормата. Заради задуха и блъсканицата в транспорта пътниците припадат; основна “рискова група” са хипертониците и хората с излишно тегло. В горещото време се отделя повече пот, кръвта се сгъстява и се образуват тромби. Кръвоносните съдове в сърцето и главния мозък се запушват, което води до инфаркт или инсулт.

Изпепелени от слънцето, хората се забързват към водните площи. Във водата обаче спасение няма. Днес е твърде опасно да се къпеш в някой фонтан като героинята на Анита Екберг от филма на Фелини “Долче вита”. В езерцата и фонтаните се е размножила стомашната бактерия Ешерихия коли, а и ларвите на маларийните комари. Нищо чудно - температурите вече надхвърлят обичайните с 6-7 градуса. В Русия царят най-големите жеги от 130 години насам. Генадий Онишченко препоръчва да се избягва злоупотребата с климатици - резките температурни скокове засилват риска от заболявания. Производителите и продавачите на охлаждащи системи обаче, дочакали звездния си час, бележат рекордни продажби.

Проучванията на пазара са категорични: климатиците във всеки трети офис не се справят със сегашния зной. Очевидното послание е ясно - дошло е време да се купува нова техника. И климатиците обаче не са панацея. А и все още сме далеч от световните постижения в освежаването на въздуха. Някои московчани търсят убежище… по извънсезонните ледени пързалки. Площадките с изкуствен лед посрещат това лято много повече посетители. На 10 юли впрочем бе открита извънсезонната пързалка “Руски лед” в московския Централен парк за култура и отдих “Максим Горки”.

Хвръкнал е нагоре оборотът на продавачите, предлагащи сладолед и газирана вода - юлските печалби са нараснали четворно и петорно. А точно сега повишеното търсене засмуква на пазара големи обеми долнопробна продукция. Независимо от всички предупреждения обаче хората продължават да купуват примерно наливен квас от цистерните, кръстосващи градските улици, макар че в горещините подобни напитки ...

Публикувана на 07/15/10 21:35 http://e-vestnik.bg/9524/rusiya-izpepelena-ot-slantseto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване