07/15/10 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

Червената вълна и… една целувка на Икер Касийяс

Целувката, която взриви Испания. Капитанът на Икер Касийяс изненадващо целува по време на интервю на живо репортерката Сара Карбонеро. Виж по-долу видео. Снимка: от екрана

В Испания от край време царуват две религии. Освен неделната миса, която напоследък е все по-малко популярна, следобедът на седмия ден от седмицата е посветен на Цар Футбол. Винаги съм се питала как е възможно абсолютно всяка неделя да има някакъв мач. Почитателите на тази религия обаче са толкова многобройни и толкова ревностни, че никак не е странно колко много първенства се организират на всички възможни нива.

Тази футболна страст на испанците обаче до съвсем скоро имаше и една тъмна страна – фактът, че при толкова много усилия, както на аматьори, така и на професионалисти и огромни маси от фенове, испанският национален отбор никога не бе успял да премине четвъртфиналите на световно първенство. Което просто не е за вярване при наличието на такива мощни клубове като “Барселона”, “Реал Мадрид” или “Валенсия”, както и многобройните успехи на испански спортисти в други не чак толкова популярни спортове като тенис на корт, хандбал, баскетбол, колоездене, мотоциклетизъм и дори Формула 1.

Биляна Иванова. Рисунка: Валентин Ангелов

Само допреди две години богът на футбола сякаш бе забравил, че Испания съществува. И въобще допреди две години натрупаните разочарования в този така обичан от испанците спорт бяха толкова повече от успехите, че макар и силно нетипично за националния характер, черногледството бе по-скоро правило сред футболните запалянковци. Е, този черен период приключи! И все още много хора не могат да повярват, че само преди няколко дни - на 11 юли – момчетата от испанския национален отбор прегърнаха трофея на Световното първенство по футбол в Южна Африка. Голът на Андрес Иниеста за броени часове се превърна в най-гледаното видео в Ютуб. Хората го гледат, един път, втори, трети път, и отново, и отново, споделят го във Фейсбук, препращат го хиляди пъти и не могат да се нарадват на победата и на всичко онова, което този гол означава след толкова безплодни очаквания.

Футболистите празнуват в самолета на връщане към Испания

Нечуваната фиеста, с която испанците посрещнаха своите национали в Мадрид на следващия ден след финала, бе израз на всички тези трупани с години емоции. Още в зори с кацането на самолета целият персонал на летището се струпа пред стълбичката, за да види как капитанът на отбора Икер Касийяс донася Световната купа на испанска земя. След кратък отдих в мадридски хотел, където момчетата успяха да се видят за малко с най-близките си роднини и приятели, последва истински маратон из столицата. Специално за тях отвориха вратите на церемониалния Салон на колоните в Кралския дворец, който от години се използва само като музей.

Там ги посрещна кралят Хуан Карлос I, на когото само лекарската забрана попречи да присъства на финала в Йоханесбург. Силно развълнуван той разпрегръща бащински футболистите един по един. Този израз на кралска нежност изглежда смути още повече и без това силно срамежливия Андрес Иниеста, голмайсторът на финала. Протоколът скоро бе разчупен тотално от коментарите на членовете на кралското семейство, нетърпеливи да разменят по няколко думи с героите на деня. На тържеството присъстваха и двете инфанти, издокарани с миниатюрни фланелки на националния отбор. Дъщеричките на престолонаследника Фелипе и съпругата му журналистката Летисия Ортис заплениха изцяло вниманието на капитана Икер Касийяс, който с усмивка от ухо до ухо им помагаше да придържат Световната купа, докато се снимат с нея.

Посрещане по улиците на Мадрид

Следваща спирка – ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване