07/18/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Мистериозен убиец в Рим сглобява скелети от жертвите си

Сглобеният скелет, дело на серийния убиец. Снимка: от тв екрана

Полицията на Рим е по следите на мистериозен сериен убиец, който сглобява от костите на жертвите си нови скелети. Всичко започва на 31 октомври 2003 г., когато пенсионерът Либеро Ричи от известния с престъпността си римски квартал “Маляна” излиза да направи обичайната си разходка и повече не се връща. Носи връзка ключове и документи за самоличност. Роднините му сигнализират полицията, но разследването не дава резултати и 77-годишният пенсионер става един от 500-те души, които безследно изчезват всяка година в Рим. Повечето от тях никога не биват открити.

Роднините на Ричи участват в италианската програма “Кой го е виждал”, за да призоват хора, които знаят нещо за изчезването на пенсионера да се свържат с тях. Никакви сигнали не се получават в редакцията на емисията, в полицията или в семейството на Ричи. Почти 4 години след това, през лятото на 2007 г. край “Маляна” е регистриран един от обичайните пожари по поречието на река Тибър, причинени от големите жеги. Пожарникари се отзовават на сигнала в изоставено място, в което доминират високи тръстики, трева и храсти. Пожарът е овладян за 20 минути.

При последен оглед на мястото пожарникарите се натъкват на ужасяваща гледка - череп, отделен от скелет на възрастен човек, който е бил среден на ръст. Китките и стъпалата обаче липсват. Пожарникарите предполагат, че черепът се е откъснал от скелета под силата на водната струя, с която те са гасили пожара. В близост намират дрехи, ключове и документи за самоличност, които се оказват на името на изчезналия Либеро Ричи. Ключовете съвпадат с ключалката на врата на блока му.

Повикан е съдебен лекар, който констатира, че по тялото няма остатъци от меки тъкани. При пожар, когато тялото е обхванато от пламъци, е възможно да оцелеят някои тъкани по него. Така съдебният лекар стига до извода, че не пожарът е причинил смъртта на човека, чиито скелет е намерен, че той е лежал много време на това място, месеци, а дори и години наред, и че в близост до река, където има много насекоми, последните могат да изядат месото много бързо, само за 14 дни, което обяснява защо по костите на скелета е нямало останки от меки тъкани.

Роднините на Либеро Ричи са уведомени, че е намерено тялото на баща им. От единия син е взет ДНК материал за съпоставяне с ДНК материал, взет от дясната бедрена кост на намерения скелет. Полицията не иска да обсъжда друга версия за самоличността на скелета, въпреки твърденията на роднините, че Либеро Ричи никога не се е разхождал в този район или че дрехите, намерени до скелета, изобщо не са негови.

ДНК пробите обаче се оказват несъвместими и съдебните лекари решават, че синът на Либеро е незаконен. Взимат проби от другия син на пенсионера и те са съпоставени този път с ДНК материал от пищялната кост на скелета. Резултатът е още по-смайващ. Пробите не само, че не съвпадат, но освен това показват този път, че скелетът е на жена.

Така по нареждане на главния прокурор на Рим Джовани Ферара екип от патоанатоми от лабораторията по съдебна медицина в римския университет Сапиенца започват подробен анализ на ДНК материал от различни части на скелета. Резултатът е, че това не е скелет на един и същи човек, а компилация от кости на три жени и на двама мъже.

Черепът и гръбначният стълб са на жена на 45-55 години, починала в периода ноември 2003 г. - ноември 2006 г. Костите на долните крайници били на две жени, едната на 20-35 години, починала в периода ноември 1992 г. - февруари 1998 г., а другата на 35-45 години, починала ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване