07/18/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Франция - какво се крие зад булото

Забраната да се носи на обществени места ислямското було - “цялостният воал”, гласувана от френското Национално събрание, със сигурност ще бъде обсъждана в цял свят години наред. Няма съмнения, че последиците от случая може да са извънредно интересни за цялата световна история. Нито пък че има множество гледни точки върху тази забрана и съответни оценки, които заслужават внимание. Нека се спрем на следния аспект: единогласието. Френските депутати от долната камара гласуваха смайващо - 335 гласа срещу един! Едва ли някой би се усъмнил, че рано или късно целият Евросъюз може да последва примера на Франция - или поне би желал.

Единогласие, което изглежда още по-любопитно, щом си припомним анкетата, проведена от изследователския център “Пю” в навечерието на парламентарното заседание. Тя показа, че две трети от американците биха се обявили против такава забрана, ако въпросът бе разглеждан в съответните щати. (В Европа биха я подкрепили 71 на сто от запитаните в Германия, 62 процента във Великобритания и 59 - в Испания, другаде нямаше такива проучвания.)

Изненадваща съпоставка. Сама по себе си тя е достатъчна, за да схванем колко дълбоки пластове от съществуването на различни цивилизации е стигнал и разкрил тлеещият от няколко години спор дали един мюсюлманин на Запад може да се държи по същия начин, както у дома си. По принцип става дума за това какво представлява европейската цивилизация и какво - американската. Един разговор от чисто психиатрично естество, в който се разравят епизоди от “детството” на цивилизациите, погребани до момента под почти непроницаеми воали.

Да се запитаме за начало: защо точно сега? Как тъй Франция десетилетия наред бе прочута с умението си да бъде дом за когото и да било - включително за руски емигранти, но и за турци и араби, а и самият аятолах Хомейни дълго време е живял в Париж - и французите никога не са се страхували кой знае колко от черните була, бурки, никаби, както и да ги наречем? Защо днес французите се загрижиха за мюсюлманското женско облекло повече, отколкото за парите, които е получил от “Л’Ореал” за своите избори президентът Саркози?

Защото ги е страх. Само допреди сто години Франция владееше макар и не половината свят като Англия, но голяма част от него - в Индокитай, Африка и т. н. Преди сто години илюзията за европейско превъзходство над другите народи осигуряваше на французите (и на европейците изобщо) възможността да бъдат толерантни и снизходителни към всички видове етническа екстравагантност из улиците на Париж - напротив, тя сякаш символизираше специалната роля на Франция като магнит за цялото глобално пъстроцветие.

А сега виждаме, че залязва ако не векът на Европа (тя няма как да изчезне), то поне епохата на нейното превъзходство, особено моралното. На световната авансцена съвсем не излиза впрочем мюсюлманската цивилизация, а китайците, индийците и може би латиноамериканците. Културата им обаче е напълно съвместима с европейската, между тях няма сблъсък на базата на принципа “или-или”.

Нещата с мюсюлманите обаче стоят по-зле. В онова, което за една мюсюлманка е мека преграда и я отделя от мръсотията на околния свят (тоест в общи линии е символ на чистотата), европеецът вижда нагледно изобразен черния демон на смъртта. Естествено, кой ще ти търпи нашествие на назгули * в парижките улици.

А нали през седми век, откъдето води началото си всичко това - по-специално арабската нация и ислямът, на практика всички жени в тогавашния свят покривали лицата си: в Константинопол, Ерусалим, Мека, Антиохия, Александрия. Това било не само една мода, а козметично-санитарна норма в сухия и слънчев климат. И нищо чудно, че воалът се споменава в свещения Коран - Коранът изобщо съдържа множество медицински предписания, разумни от гледище на тогавашното положение в онази част от ...

Публикувана на 07/18/10 21:25 http://e-vestnik.bg/9530/frantsiya-kakvo-se-krie-zad-buloto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване