07/19/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Трудна свобода за кубинските дисиденти в Испания

Докато Испания се готви да приеме още политически затворници от Куба, седмината, които вече пристигнаха тук със семействата си, приветстват новопридобитата свобода. В очите на освободените кубински затворници Испания е като подарък в сравнение със затворите в комунистическа Куба. Скоро към тях ще се присъединят още освободени дисиденти. Но намирането на работа в страна с висока безработица може да се окаже трудна работа, твърдят експерти.

Външният министър Мигел Анхел Моратинос каза, че днес други четирима дисиденти ще полетят към Испания заедно със семействата си. Той добави, че правителството на Кастро ще освободи всички политически затворници в Куба. “Всички, които са политически затворници, ще бъдат освободени”, каза Моратинос пред журналисти в парламента в Мадрид. Общо 20 от тях са се съгласили да се преместят в Испания.

Но първите от над 50-те дисиденти, които предстои да бъдат освободени от Куба, пристигнаха в страна с тежки икономически проблеми и висока безработица. Въпреки че сияеха в усмивки и правеха знаци на победата при пристигането си в Мадрид с два бляскави самолета, те веднага усетиха вкуса на суровото си бъдеще, след като бяха откарани в новите си временни жилища.

След кратка пресконференция кубинците и роднините им, сред които съпруги, малки деца и даже родители, бяха закарани с автобус от летището до един скромен хотел на терена на промишлено предприятие в работнически квартал в югоизточен Мадрид. Еднозвездният хотел не е заобиколен от изискан лукс, характерен за богатите квартали в Европа. Вместо това прозорците му гледат към фабрики и складове. Единичните стаи с цена 25 евро на нощ имат метални шкафове вместо гардероби. На всеки етаж има обща баня за жени и мъже.

“В началото изпитвах известни неудобства. Те обясниха, че ще бъдем тук три дни”, разказва Гонсалес и добавя, че няма пари и чисти дрехи да се преоблече. Настаняването е уредено от испанското правителство в сътрудничество с Червения кръст и хуманитарни агенции, казва Елена Ларинага, председател на Кубинско-испанското дружество - нещо, което бе потвърдено пред АП от правителствен представител, пожелал анонимност. “Малко съм изненадан. Една баня за всички, не е лесно”, казва Руис, като коментира, че това е по-добре от затвора “Санта Клара”.

Мария Хесус Арсуага от испанския Комитет за подпомагане на бежанците обяви, че докато на кубинците бъдат издадени документи за пребиваване и разрешителни за работа хуманитарни организации ще покриват техните жизнени нужди, вкл. храна и настаняване. Борха Бергарече от Комитета за защита на журналистите каза пред АП, че намирането на работа в Испания ще бъде трудна задача за последната вълна от кубински дисиденти, пристигащи в Европа.

По думите на Бергарече, когато през февруари 2008 г. Испания е приела журналистите Педро Пабло Алварес Рамос, Омар Пернет Ернандес, Хосе Габриел Рамон Кастильо и Алехандро Гонсалес Рага, придружени от 13 роднини и приятели, той е имал големи надежди те да се устроят добре и бързо да намерят работа. “Истината е, че те намират живота тук за много труден и биха желали или да се върнат в Куба като свободни граждани - което няма да стане, - или да заминат за САЩ”, казва Бергарече.

Социалноосигурителната система в Испания предвижда безплатно медицинско обслужване и безплатно образование за децата в училищна възраст. Но намирането на доходна работа ще бъде истинско предизвикателство за бившите затворници, опитващи се да започнат нов живот в страна, в която 20 процента от населението е без работа.

Засега Рикардо Гонсалес не е обезсърчен. “Не мога да се оплаквам и бих стрелял по всекиго, който го прави”, казва той. Добавя, че не е сигурен какво ще правят двамата с жена му Адила Висо, която е испанска гражданка, но твърди, че има големи надежди. “Стремя се да си намеря работа. Човек трябва да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване