07/21/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

“Сектата на революционерите” обяви война на медиите. Кои са екстремистите в Гърция

Снимка: Пресцентър на МВР

“Намираме се в началото на нов цикъл от кървави нападения от новото поколение терористи. Те са прегрупирали, променили са филосифията на действия и вече може да нанесат удар по когото и да е във всеки момент. След пакета-бомба в министерството за защита на гражданите, дойде и убийството на журналиста и никой не знае какво ще последва”.

Това изявление на висш офицер от полицията показва страховете, но и пълната изненада на властите по сигурността след убийството на журналиста, извършено от терористичната организация “Секта на революционерите” призори пред дома му в атинския квартал Илиуполи.

Това е първото убийство на представител на медиите от въоръжени организации, които продължават да действат, след като в Гърция бяха разбити групировките: 17 ноември: “Революционна борба” през лятото на 2002 г.

37-годишният журналист, който работил като шеф на новините в радиостанция “Тема”, но името му се е появявало в електронен сайт, наречен “гризач”, занимаващ се с различни разследвания, бе убит с 16 куршума на входа на кооперацията, в която живееше със съпругата и сина си от година насам. Сократис Гиолиас е работил заедни и със скандалния водещ Макис Триандафилопулос от телевизионния канал “Алтер”, но впоследствие двамата са се разделили.

Според офицери от полицията призори четирима души с бяла кола “Хонда”, открадната миналата събота, се приближили до блока на журналиста, чийто апартамент се намирал на втория етаж. На третия етаж над него живее неговият кум, лекоатлетът от миналото Костас Кендерис, който в момента на покушението е отсъствал от дома си.

От колата слезли трима души, които по сведения на съпругата на журналиста били облечени с едни и същи дрехи с емблеми на охранители. Един от тях държал деветмилиметров пистолет, а другият също бил с такъв пистолет сръбско производство “Застава”.

Третият позвънил на вратата на апартамента. Неизвестното лице казало на журналиста да слезе долу, тъй като “някои крадат автомобила му”. Сократис Гиолиас слязъл и отворил външната врата, след което бил подложен на кръстосан огън от двамата въоръжени. Той е бил прострелян в главата, тялото и краката. Смъртта му е настъпила мигновено. Тримата избягали към колата и след това изчезнали.

Според свидетелка лицата им не са били с маски. Нападателите са носели бронежилетки. Полицията определя показанията на свидетелката като нясни. Колата на терористите бе открита изгоряла близо до покушението.

От балистичната експертиза бе установено, че оръжието, изпозвано от нападателите е същото, което организацията “Секта на революционерите” е използвала при трите си атаки, на 3 март 2009 г. срещу полицейското управление близо до затвора Коридалос в Атина, на 17 март същата година те нападнаха телевизионния канал “Алтер”, а на 17 юни 2009 г. с него бе убит полицаят от антитерористичната служба Нектариос Савас. Второто оръжие, с което е бил убит журналистът, също е било използвано за покушението на охранителя Савас. И при трите нападения терористите са били трима.

“Сектата на революционерите” заплашваше, че ще нанесе удар още от 2009 г. След стрелбата по телевизионния канал “Алтер” в своя прокламация тя обяви, че се насочва към журналистите.

Офицери от полицията бяха събрали още през пролетта на 2009 г. данни чрез СРС-та за самоличността на трима членове на организдацията. Те бяха убедени, че “Сектата на революционерите” е свързана с организацията “Заговор на ядрата на огъня”. През последните месеци обаче следите на заподозряните се загубиха. Миналата година дори бе изказано мнение, че организацията е пред разпад заради конфликт между нейните членове във връзка с убийството на охранителя Нектариос Савас. Тази оценка обаче се оказа погрешна и изглежда блокира действията на властите.

Основните екстремистки организации в Гърция

Ройтерс

Агенция Ройтерс предлага някои факти за основните левичарски бунтовнически групировки, които действат в Гърция:

СЕКТА НА ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване