07/22/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Проклятието на Путин

Владимир Путин, уловен в заплашителна поза от полски фоторепортер. Снимка: polityka.pl

Когато в Европа кипеше дискусия за плановете да се признае независимостта на Косово, от Русия идваха зловещи предупреждения: който преразглежда границите, отваря кутията на Пандора - после само стой и гледай как се множат нови държави.
Владимир Путин дори припомни публично на европейците собствените им болезнени точки - Фландрия, Страната на баските, Каталония…

Навремето това не прозвуча твърде убедително. Едва ли например някой от фламандските сепаратисти, нежелаещи да споделят охолството си с Валония, би тръгнал да се сравнява с въоръжените бойци, които искаха суверенитет за една мизерстваща покрайнина на бивша Югославия.

Днес, три години по-късно - от 1 юли, председател на Европа е Белгия, управлявана от временно правителство. Опитите за формиране на пълноценно правителство след изборите през юни засега остават безуспешни. Това винаги е трудна задача в държава с две общности, а сега перспективите изобщо не са ясни, тъй като във Фландрия спечели победа партията Нов фламандски алианс, която официално настоява за разделяне на държавата. Наистина партийният лидер Барт де Вевер бързо смекчи своята риторика - заяви, че процесът трябва да е продължителен и да върви постепенно, но без да се откаже от поставената цел.

Началото на юли бе ознаменувано и от друго забележително събитие. В Барселона се състоя най-голямата демонстрация след франкизма - близо милион и половина участници. Повод бе едно решение на Конституционния съд в Испания, отказал да признае каталонците за отделна нация, както е записано в конституцията на Каталония, приета с референдума от 2006 г.

На 28 юли каталонският парламент смята да разгледа закон за забрана на коридата в провинцията. Този акт, обясняван със загриженост за правата на животните, се чете обаче главно в политически контекст - като начин местните хора да се противопоставят на другите испанци.

Дали не се сбъдва “проклятието на Путин”? Различните прояви на национално самосъзнание, надигнало се отново в Европа, надали имат нещо общо със събитията около Косово. Към края на първото десетилетие от 21-и век обаче виждаме събрани във фокус няколко процеса, ориентирани в една и съща посока.

Първо ще посочим, естествено, че табуто върху преразглеждането на границите в Европа, наложено след Втората световна война, фактически падна. Неизбежно беше да се формира нова атмосфера.

Разпадането на съюзна Югославия и на СССР би могло да се сметне за стихийни бедствия, а Чехословакия се раздели по взаимно съгласие, но Косово, Абхазия и Южна Осетия демонстрираха разграничение от друг тип - в противоречие с формалните норми на международното право. И най-важното, разцепването там бе следствие от провала на усилията споровете да бъдат решени в духа на днешното време - въз основа на съвместно съществуване на нациите в многоетническа държава.

Още в средата на 90-те Европа твърдо бранеше тъкмо този подход - на трите общности в Босна бе забранено дори да си помислят за развод. Сега обаче традиционният принцип “кръв и земя” успя да вземе надмощие. Не бива да изключваме, че в крайна сметка той ще надделее и в останалите конфликтни точки от постсъветското пространство - в Молдова (Приднестровието) и в Азербайджан (Карабах).

Второ, известна роля играе и дискусията за преосмисляне на историята - нейни инициатори станаха държави, които се смятат за жертви и на нацисткия, и на съветския режим. Тук не се поставя въпросът за границите, а за възможността да бъдат приравнени престъпленията на двете тоталитарни държави, което обаче може да има по-широки последици.

Цялата европейска система от втората половина на 20-и век се гради върху резултатите от Втората световна война в онзи вид, в който са формулирани от държавите победителки в Ялта и в Потсдам. Тогавашните сделки, колкото и да са цинични, затвърждават статуквото, включително що се отнася до граничния ...

Публикувана на 07/22/10 21:40 http://e-vestnik.bg/9578/proklyatieto-na-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване