07/22/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Робството е живо в Йемен

Джамал ал Джабири

Макар да е официално премахнато преди близо половин век, робството в Йемен - по мнение и на самото правителство - все още е нещо обичайно в северозападната част на тази страна със силна племенна структура.

Местна неправителствена организация поде кампания за борба срещу тази практика.
“Сега сме на етап събиране на информация за конкретни случаи на придобиване на собственост над хора чрез търговия или наследяване”, каза за АФП Мохамед Наджи Алау, координатор на националната Организация за защита на правата и свободите (HOOD) - инициатор на кампанията.

Смятан за една от най-бедните държави в света, Йемен има население от около 24 милиона души и някои отдалечени райони убягват от полезрението на държавната власт.

Робството продължава да се практикува - главно в провинциите Хаджа и Ходейда (Северозападен Йемен) - под три форми, показват изводите от разследване от 2009 г. на министерството на човешките права, с копие от което АФП разполага.

Освен “робите, чиито собственици ги третират, както си искат”, съществуват също “официално освободени бивши роби, останали на служба при предишните си господари, които продължават да ги хранят, без да им плащат заплата”, показва разследването.

Третата категория се състои от слуги, използвани произволно като домашна прислуга за всякакъв вид работа - често явление както в селските, така и в градските среди в провинция Хаджа, допълват разследващите. На практика хората в третата категория са третирани като роби.

Ако прислужник се опита да избяга от работодателя си, той бива преследван, бит и подлаган на унижения, пише в доклада министерството, добавяйки, че регионалните власти в Хаджа “официално са признали, че експлоатацията на хора и робството” продължават да се практикуват в тяхната провинция.

Тези слуги не се продават и купуват, но на практика водят живот на роби, обяснява за АФП Алау. Според него жертвите на робските практики са главно черни африканци, произхождащи от древна Етиопия, чиито предци през 11-ти и 12-ти век управлявали области в днешен Йемен, преди да бъдат покорени и заробени при свалянето на династията им Бени Наджа.

“Комисия от висши служители ще посети районите, където има робство, за да разясни на онези, които го практикуват, колко тежко е престъплението им”, обяви в началото на юли ръководителят на HOOD, заплашвайки със съдебно преследване хората, които смятат себе си за господари и поробват други граждани. Съгласно йеменския наказателен кодекс този вид престъпление подлежи на наказание от 10 години затвор, отбеляза той.

Правителството извърши преброяване, за съжаление - непълно, и се надяваме да сътрудничи на HOOD, тъй като властите в провинция Хаджа се опитват да прикрият явлението, каза още Алау, акцентирайки върху срещаните трудности.

Кампанията има нужда от пари и много усилия, и понеже организацията ни разполага с ограничени средства, се стремим към сътрудничество със заинтересованите, отбеляза той по адрес най-вече на правителството, но също на местни и международни неправителствени организации.

По БТА

Публикувана на 07/22/10 21:20 http://e-vestnik.bg/9575/robstvoto-e-zhivo-v-yemen/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване