07/23/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Защо румънските фирми местят бизнеса си в България

По-ниски данъци, по-малко бюрокрация, по-евтина работна ръка и чисто и просто - стабилност. Това са основните точки, по които Румъния губи пред инвеститорите за сметка на съседните й държави.

Предприемачите затварят фирмите си в Румъния, било то ефективно, било то само на хартия и ги местят в съседните държави в търсене на по-добри условия. Преместването на румънските малки и средни фирми в България, Унгария, Хърватия и дори в Молдова се превръща в масово явление, казват представители на местните компании.

Неотдавнашното увеличаване на данък добавена стойност от 19 на 24 процента по решение на правителството сложи черешката на тортата, прибавяйки се към недобре подготвената работна сила, но с по-големи заплати спрямо предходните години, ниската производителност на труда, големите социални осигуровки, бюрокрацията и огромните косвени данъци.

Официалните данни потвърждават факта, че Румъния вече не привлича пари от чуждестранни компании. Преките чужди инвестиции се сгромолясаха с близо 50 на сто в първите пет месеца на тази година спрямо същия период на предходната от 2,09 милиарда евро на 1,4 милиарда евро, показват данните на Националната банка на Румъния.

Дори Мугур Исъреску, управителят на централната банка призна, че фирмите справедливо критикуват високите данъци: “Фирмите не хленчат, не говорят глупости, напълно прави са. Всички фирми говорят за прекалено големите данъци. Преките и косвените данъци, бюрокрацията са огромни. Както и обезсърчаването на предприемачеството”.

Да знаят какво им предстои и какви данъци трябва да плащат - това е ключът за привличане на инвеститорите.
Когато ДДС в Румъния беше повишен и се говореше за възможността от премахване на плоския данък от 16 на сто, в Русе процъфтяваше малък бизнес. Срещу сумата от 25 евро българските ни съседи оправяха документите на румънските фирми, които искат да преместят дейността си в България, подразнени от големите данъци и измененията всеки месец на Данъчния кодекс в Румъния.

В Молдова не се налага данък върху реинвестираната печалба, а Унгария е привлекателна с предсказуемостта си. “Хората с по-сериозен бизнес избират да се преместят дори в държави като Кипър и Малта, данъчния рай в ЕС”, казва Флоря Първу, заместник-председател на Националния съвет на малките и средни предприятия в Румъния. Според него Румъния я напускат сериозни компании, които редовно си плащат данъците. Фирмите в сивата икономика не са засегнати от повишаването на данъците, защото те и без това не ги плащат, казва Първу.

По негово мнение вече е изключено чуждите инвеститори да изберат Румъния заради нестабилността и трудно предвидимата ситуация. “От фискална гледна точка Румъния е като една лотария, никой вече не ни взема насериозно. Освен това чужденците вече не откриват тук квалифицирана работна ръка”, обяснява Адриан Изворану, генерален директор на Конфедерацията на работодателите в промишлеността, услугите и търговията.

На свой ред Сорин Мъндруцеску, председател на АмКам Румъния, подчертава важността на стабилността и предвидимостта на данъчната система като условие страната да може да привлече пари отвън. “АмКам Румъния подкрепя задържането на плоския данък, който по наше мнение е най-подходящата система за облагане при актуалното състояние на румънската икономика и който позволява да се запази конкурентоспособността на нашата страна на регионално ниво”, заяви той.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване