07/28/10 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Кой буни отново Киргизстан?

Безредиците в Бишкек. Снимка: новини

В киргизстанската столица Бишкек и други големи градове започнаха нови протести срещу планираното изпращане на полицаи от ОССЕ в Южен Киргизстан, където през юни избухнаха междуетнически конфликти. Според участниците в тези митинги, пристигането на полицаи от ОССЕ ще създаде условия за “косовски вариант” - отцепване на южните области от Киргизстан, припомня всекидневникът.

Организатори на акциите са местни младежки групи, обединени в движение “Народът на Киргизстан против външните сили”. Протестиращите пред киргизстанския парламент изгориха чучело на полицай от ОССЕ в камуфлажно облекло, отбелязва в. “Новие известия”.

Само международни полицейски сили биха могли да намалят напрежението между узбеките и киргизите в южната част на страната, заявяват обаче за “Новие известия” узбекски активисти от южния град Ош, пожелали анонимност. Според тях, местните узбеки все още се страхуват да напуснат кварталите, в които живеят, а киргизстанската армия и милицията защитават само киргизите.

“Прочиствания има само в узбекските квартали. Има случаи през това време на узбеките да се подхвърлят оръжие и наркотици. Настояваме за прочиствания да се изпращат военнослужещи от киргизстанската армия - етнически славяни”, казва пред вестника местна правозащитничка.

ООН също има съмнения дали са безпристрастни киргизстанските военни. Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай твърди, че в Киргизстан незаконно арестуват узбекски младежи, пребиват ги и ги карат да признават престъпления, а понякога искат от тях и големи парични суми, за да ги пуснат на свобода.

Чуват се заплахи срещу роднини на задържаните, адвокати и правозащитници, съответно те се страхуват да информират за нарушенията. Г-жа Пилай заяви, че “всички тези действия са незаконни, както според наказателния кодекс на самия Киргизстан, така и според международното право.

Според експерти, инициатори на протестите в Киргизстан са местни политици, които са против стабилизиране на южните региони и международно разследване на неотдавнашните сблъсъци, посочва “Комерсант”. Миналата седмица представител на ОССЕ, цитиран в руски медии, заяви за РИА Новости, че през август ще започне международно разследване на трагичните събития в Южен Киргизстан.

Киргизстанските митингуващи настояха за оставката на висши държавни служители и за лична среща с временната президентка Роза Отунбаева. Ако исканията им не бъдат изпълнени до четвъртък, те заплашват да организират безсрочна стачка и да осуетят разполагането на международни полицейски сили и консултанти в южните градове Ош и Джалалабад, пише “Комерсант”.

Според “Новие известия”, лидерите на движението “Народът на Киргизстан против външните сили” обещават също да затворят стратегически магистрали. “За нас е трудно да го разберем. Та нали президентката Отунбаева и водещи киргизстански политици неведнъж изразиха желание в страната да бъде изпратена полицейска мисия на ОССЕ с консултантски пълномощия”, коментира Херберт Залбер, директор на центъра за предотвратяване на конфликти към ОССЕ, цитиран в “Комерсант”. “Струва ми се, че някои искат да попречат на полицейската мисия на ОССЕ да пристигне в страната, тъй като нямат интерес международната общност да научи някои неща”, добавя Залбер.

Има няколко причини да се организират подобни протести. Опасенията за целостта на собствената държава и заплахата от окупация далеч не са основната сред тях. Появата на чужденци в Южен Киргизстан за някои киргизстански политици е чудесен повод за пореден път да покажат пред електората колко са патриотични. Много по-лесно е да привлечеш вниманието на местните избиратели с викове “Отечеството е в опасност!” - нещо съществено, тъй като до парламентарните избори в Киргизстан остават по-малко от три месеца, , пише “Независимая газета”.

Причините за юнското клане в Ош и Джалалабад все още не се знаят, разследването е засекретено, а “коварните наемници от чужбина”, уж арестувани преди месец, още не са показани пред обществеността. Напълно е възможно някои местни чиновници и хора от силовите структури, участвали в събитията, да не желаят появата на външни очи - служителите от ...

Публикувана на 07/28/10 21:10 http://e-vestnik.bg/9621/koy-buni-otnovo-kirgizstan/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване