07/30/10 09:36
(http://e-vestnik.bg/)

Николай Радулов: В МВР има 6-7 случая, за които министър в Европа би си подал оставката

Николай Радулов. Снимка: от тв екрана

Николай Радулов, експерт по национална сигурност, преподавател в Нов български университет, дългогодишен служител в МВР, бивш главен секретар на МВР при управителството на Иван Костов пред БНР

- Аз искам да ви попитам най-напред дали политическото говорене, на което всички станахме свидетели в парламента вчера, по някакъв начин изкривява случая в Кърджали?

- Трябва да ви кажа, че политическо говорене при всички видове скандали ще има по простата причина, че ние сме демократична страна. И това, което трябва да прави опозицията при всеки един случай, е да прави проверка дали действително се е случило така, особено когато е скандален. И да се противопоставя на версиите на власт имащите. Това го прави всяка опозиция, това го правеше и в предното Народно събрание тази част от сегашното мнозинство, която работеше в него. Така че нормално е в една демократична държава да се получи политически дебат при подобни случаи.

- Да, но когато говорим за това кое е полицейско насилие, кое е необходимо използване на сила, е може би добре да имаме някаква точна мярка и тя да не минава през политиката.

- Разбира се. Лошите полицейски практики не съществуват от започване работата на това правителство или на този управленски екип. Лошото е, че вместо да се преодоляват, те продължават. Тук има проблеми, които вече десетина години съществуват и не се отстраняват, поради което се задълбочават отношенията между гражданите и тези, които би трябвало да ги защитават – полицейските органи. Аз например виждам няколко проблема, които стават все по-сложни и по-нарушаващи правата на българските граждани. Например на преден план излиза едно много лошо управление на тактическо и на стратегическо ниво на силите и средствата на МВР, изобщо на органите, които би трябвало да опазват реда и правата и интересите на гражданите. Един нисък професионализъм. Едно утвърждаване на лошия пример. Също така наличие на информатори на престъпни групи в полицейските среди. Един опит да се даде предимственост на рекламата пред законността и защитата на гражданите. Какво имам предвид? Лошото управление, на което сме свидетели, дава своето изражение в липсата на инструктажи или лоши инструктажи на всички тези групи, които се занимават със задържане на престъпници, с лоша подготовка на оперативния състав, липсата на разбори след акции, които да обясняват къде са грешките и какво незнание на закона може да предизвика най-различни фатални резултати. Вие знаете как особено в последните месеци сериозни проблеми възникнаха точно при полицейски акции. Това, че се объркват адреси на хора, които би трябвало да бъдат задържани, или да се проникне на съответни адреси, става практика, вместо изключение. Като започнем от случая с Алексей Петров, където три пъти са ставали грешки. Единия път задържащите са влезли даже при дипломати от английското посолство, до случая в петък. Ниският професионализъм също прави впечатление – непознаване на закона, непознаване на начините, способите и методите на работата, използване на специални разузнавателни средства по всякакъв повод, включая и много незначителни, липсата на осведомители в престъпните среди, слабата персонална подготовка на състава. Голяма част от тези проблеми, които се явяват при задържане са проблем на слаба физическа, стрелкова и тактическа подготовка на състава. Това, че например миналия петък стана едно убийство по непредпазливост, или и аз не знам точно какъв ще е резултатът.

- В Плевен?

- Да, в Плевен. Е в резултат точно на такова нещо – непознаване на случаите, в които се употребява оръжие.

- Министърът защити обаче действията на своите колеги в този случай.

- Аз веднага ще ви кажа, че министърът може би не е вникнал в ситуацията. Оръжието се употребява когато има задържане на опасен престъпник и той се опита да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване