07/30/10 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Политически напрежения подхранват насилието в Турция

Политически напрежения преди референдума на 12 септември подхраниха обществените размирици, проявили се както в западната, така и в южната част на Турция през последните няколко дни, смятат специалисти. “Кюрдският проблем се използва от някои групи, включително националистически, преди наближаването на референдума по пакета с конституционни реформи на правителството и изборите догодина,” посочва Съръ Сакък, депутат на прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД). Докато кюрдският въпрос се разглежда като проблем на сигурността и политиците продължават да го използват, кюрдският проблем не може да бъде разрешен, заяви Сакък.

Отслабването на армията заради протичащите разследвания (за подготвяни преврати, бел.ред.) и активизирането на насилието на нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) също допринесоха за проблема, подбуждайки хората да развият техни собствени защитни механизми, казва психологът и социолог Шюкрю Алкан.

“Щом веднъж държавата загуби своята функция, а човек - вярата и доверието си в държавата, хората се оказват въвлечени в мислене, според което могат сами да осигурят справедливост със собствени сили, което пък насърчава бунтове, насилие и тероризъм,” казва Алкан. “Схващането сред турските националисти и кюрдите, че “те не ни разбират” е друг фактор, който води до насилие,” добавя психологът.

Сблъсъците в южния турски окръг Хатай в района на град Дьортьол станаха след убийството в понеделник на четирима турски полицаи при нападение на ПКК. Безредиците последваха улични конфликти в неделя в северозападния окръг Бурса, където турци и кюрди се сбиха в околията на Инегьол след свада в кафене, съобщиха първоначално медиите.
Случаите на конфликти достигнаха такава степен, че валията на Хатай трябваше да призове местните жители да не излизат вечер от домовете си.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) определи инцидентите на двете места като провокации, подхранени от националисти, докато основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и Партията на националистическото действие (ПНД) стовариха вината върху правителството, заявявайки, че то се е провалило в инициативата за кюрдите за прекратяване на проблема с тероризма и следва дискриминативна политика.

“Много несправедливо е да се обвинява (прокюрдската) Партия за мир и демокрация за размириците в някои райони. ПМД е жертвата,” казва депутатът от ПМД Сакък. “Правителството обвинява ПМД в изказванията си, но изключи нашата партия от процеса на отваряне към кюрдите, което е фактор за сегашните инциденти”.

Политическото напрежение преди референдума се съчета с разногласията около кюрдската инициатива на правителството и нарастването на нападенията, така че напрежението се разпространи на обществената сцена, смята политическият анализатор Нихат Али Йозджан от ТЕПАВ, неправителствена организация за изследване на икономическата политика.

“Напрежението нарасна с промяната на психологическата атмосфера. Преминахме от период, в който обсъждахме тероризма, към период, в който започнахме да обсъждаме етнически и идентификационни конфликти въз основа на кюрдската инициатива на правителството,” каза Йозджан.

Седат Лячинер, председател на базирания в Анкара мозъчен тръст Организация за международни стратегически проучвания заяви, че нападенията и сблъсъците в източните и югоизточни райони на Турция са били подбудени от ПКК, но нарече тези в западната част, включително в Инегьол, “резултат от провокативните действия, подбудени от хора, наричащи се националисти и претендиращи да са срещу ПКК”. Провокирането на тези конфликти помага също за изместването от дневния ред на страната на разследвания като Ергенекон и операция “Чук”, добавя Лячинер.

“Обществеността очаква решения от правителството. Кабинетът обаче се опитва да спечели време, за да гарантира съществуването си,” каза Мустафа Авджъ, регионалният лидер в Истанбул на прокюрдската Партия за мир и демокрация, на пресконференция в Истанбул вчера. Той определи проявите на насилие в Инегьол и Хатай като “следствие от упорството на правителството за война и политика на безизходицата”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване