08/01/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Афганистан си остава “гробище на империи”

Барак Обама и афганистанският президент Хамид Карзай. Снимка: Белия дом

То е майката на всички клишета. Почти никой не може да му устои. Всички, от замислени бивши генерали до войнстващи блогъри, го използват. То изниква навсякъде: в ефира на англоезичния телевизионния канал в Русия, на страниците на съмнителните пакистански вестници, на вълните на солидното Национално обществено радио на САЩ. “Хъфингтън Пост” изглежда не може да живее без него, а една излязла наскоро книга дори го използва за заглавие. Афганистан е “гробището на империите”.

Викторианска Англия и Съветският съюз, както ни разказват, станали звена в дългата историческа верига от високомерни завоеватели, които си намерили майстора в лицето на ксенофобските, фанатични и стрелящи по всичко мърдащо племена на Афганистан. При такова минало е очевидно, че опитите на САЩ и техните съюзници от НАТО да стабилизират разклатеното правителство в Кабул са обречени на неуспех.

Вижте, провалът винаги е един възможен резултат, особено ако съдим по начина, по който нещата се развиват напоследък. Но ако в крайна сметка САЩ и техните съюзници объркат своята част от уравнението, вината ще е в лошите им политически решения. Не търсете вината в прекалено опростената версия на афганистанската история, особено ако предпочитате да пренебрегвате подробностите.

Както Томас Барфилд ми каза неотдавна, през по-голямата част от историята си Афганистан е бил люлка на империите, а не техен гроб. Барфилд, който е антрополог в Бостънския университет, изучава Афганистан от началото на 70-те и съвсем наскоро публикува книгата си “Афганистан: културна и политическа история”, която оспорва всеизвестните стереотипи, на които се базира нашето разбиране за страната.

Един от тези митове, например, е, че Афганистан е невъзможно да бъде завоюван поради самата си същност, защото там живеят много свирепи хора, а местността е много сурова. Но това изобщо не се потвърждава от историята. “До 1840 г. Афганистан е бил по-известен като ‘магистрала за завоевателите’, а не като ‘гробището на империите”, отбелязва Барфилд. “В продължение на 2500 години страната винаги е била част от нечия империя, като се почне от Персийската империя през пети век пр.н.е.”

След персите идва ред на Александър Велики. Някои твърдят, че Александър си намерил майстора в лицето на афганистанците, тъй като именно афганистански стрелец с лък го ранил в петата, след което последвали поредица от беди, които завършили със смъртта на великия завоевател. Попитайте всеки, който вярва, че това е причината и до днес в Афганистан да се откриват гръцки монети. В действителност наследниците на Александър успяват да задържат мястото под свой контрол в продължение на още 200 години. Не е толкова зле, наистина. След това идват още много империи, благодарение на централното място на Афганистан в световните търговски маршрути, в епохата преди европейските океански флотилии да сложат край на транспортния монопол на Пътя на коприната.

А какво да кажем за популярните разкази, изпълнени със страхопочитание, че дори Чингис хан е бил унижен от афганистанците? Глупости, твърди Барфилд. Чингис хан не е имал никакви проблеми да завоюва това място, неговите потомци са строили обширни царства, използвайки Афганистан за база. Тимур (известен на повечето от нас като Тамерлан) в крайна сметка сменя столицата на империята си от провинциалната Самарканд на космополитната Херат - доказателство за ролята, която властването над Афганистан е играела в неговите сметки. Бабур, който впрочем е погребан в Кабул, използва Афганистан, за да завладее доста голяма част от Индия и да положи началото на многовековен период на мюсюлманско господство. Афганистанците изглежда не са възразявали на това.

Всъщност Афганистан е станал самостоятелен сравнително неотдавна в своята дълга история, едва в средата на XVIII век, а за да спечелят репутацията си на “победители на империи”, на афганистанците им трябвало още един век. ...

Публикувана на 08/01/10 21:25 http://e-vestnik.bg/9653/afganistan-si-ostava-grobishte-na-imperii/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване