08/02/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Сомалийски поуки за Афганистан

в. Файненшъл таймс

Всеки път, когато западни лидери се запитат защо сме в Афганистан, те си отговарят по един и същ начин - “за да попречим Афганистан да се превърне в престъпна държава и убежище за терористи”. Докато Афганистан не се стабилизира, казват те, не можем да рискуваме да се изтеглим. Има обаче твърде малко доказателства, че Афганистан става по-стабилен. Дори напротив, боевете стават все по-интензивни, жертвите растат и талибаните стават все по-уверени.

Така че вероятно е дошло времето да зададем въпроса по друг начин. Вместо да питаме “Защо сме в Афганистан?”, ние трябва да попитаме: “Ако сме в Афганистан, защо не сме и в Сомалия, Йемен или Пакистан?”. Тези три страни са вероятни бази на потенциални терористи. Сомалия започва да прилича все повече на Афганистан преди 2001 г. Тя е почти напълно провалена държава и е известно, че западни граждани са обучавани там за терористи.

Централното правителство на Сомалия контролира няколко района около президентския дворец в Могадишу и летището. Останалата част от страната е дом на радикални ислямистки бунтовници, както и на пиратски флоти, които атакуват международното корабоплаване. Сомалия също така изнася тероризъм в съседите си, както показа неотдавна кървавият атентат в Уганда.

Йемен, който граничи със Саудитска Арабия и е от другата страна на морето срещу Сомалия, също предизвиква все по-голяма загриженост у западните разузнавателни служби. А и отдавна се знае, че оцелелите лидери на Ал Каида сега са базирани в Пакистан, а не в Афганистан. Западът води война срещу тероризма в Афганистан. Терористите всъщност са другаде. Междувременно нашата способност до се борим със заплахи по света е обезкървявана от огромното източване на ресурси, причинен от войната в Афганистан.

Това наблюдение води в две възможни посоки. Първата е да се приложи афганистанския модел в Сомалия - да се извърши масова интервенция, за да се пребори тероризмът и да се помогне за изграждане на функционираща държава. Втората възможност е да се приложи сомалийския модел в Афганистан. Това ще означава да се приеме, че външната военна намеса е често дава обратни на очакваните резултати, че човешката цена е твърде висока, че изграждането на държава е малко вероятно и че западът трябва да се концентрира върху ограничаването на тероризма, вместо върху опити той да бъде разгромен на бойното поле.

Западни политически стратези се мръщят при мисълта, че ще затънат в още една кървава операция срещу бунтовниците в Сомалия. Историята на страната през последните 20 години показва последователни неуспешни чужди интервенции, след всяка от които страната е в още по-лошо състояние от преди. Вместо това западът се готви за несъвършена алтернатива: да наблюдава потенциалната терористична активност в Сомалия от разстояние, като използвайки смесица от сателитно разузнаване и шпиониране на място. И, където е възможно и необходимо, да се намесва с военни удари по набелязани цели.

Същият модел бе приложен с някакъв успех в племенните райони на Пакистан. Американците твърдят, че ракетни удари от безпилотни самолети са нанесли тежки загуби на лидерството на Ал Каида и са попречили на организацията да използва електронни устройства и да обучава членовете си. Вярно е, че при ракетните удари загиват и невинни, но това се превърна в ежедневие за войната в Афганистан.

Поуката от Сомалия и Пакистан е, че борбата с тероризма и борбата с бунтовници са различни неща. Възможно е да се води борба срещу терористични групи, без да се влиза в голяма война и да се правят опити да бъде създадена държава от вида, с който Западът се ангажира в Афганистан. Това, на свой ред, предполага, че НАТО трябва да се стреми да изтегли войските си от Афганистан по-бързо, отколкото се предвижда сега, и да съсредоточи мисията ...

Публикувана на 08/02/10 21:25 http://e-vestnik.bg/9615/somaliyski-pouki-za-afganistan/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване