08/02/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Тежка есен очаква правителството в Атина

Есента за Гърция ще бъде тежка и по всяка вероятност ще постави началото на политически събития и процеси. Досега кабинетът Папандреу успя да прокара много важни мерки и да извърши промени под натиска на ЕС и МВФ. При това те станаха факт без особени ексцесии. Някои хора в правителството обаче допускат грешка, като смятат, че трудното е минало. Дали това е така?

Много скоро обаче правителството ще се окаже лице в лице със синдикални сдружения, които през последните 30 години окрупниха силите. На първо място това пред него ще се изправи синдикалната централа ГЕНОП, представляваща Националната електрическа компания ДЕИ.

Голяма част от обществото в Гърция разбра, че страната не може да оцелее при наличието на такива мощни синдикални сдружения, които изнудват всяко правителство, използвайки за целта ценен обществен ресурс. Така, с помощта на тази колективна психотерапия по кафенета и телевизии, обществеността разбра защо Гърция е стигнала до това дередже.

Твърде вероятно е обаче в даден момент да наделее умората от многото радикални промени в социално-осигурителната сфера и в други сектори. Все пак засега една жизнеспособна част от средната класа не търпи изнудванията и синдикалния аутизъм на различни групи. И това е така, защото същите хора вече разбират, че тези групи нанасят огромна финансова щета и удрят по джоба на всички. А дали правителството ще оцелее от сблъсъците, които се задават, ще зависи и от неговите политически действия и по-специално дали реалната икономика ще заработи през есента.

Малък или голям скандал може лесно да взриви усилията на кабинета. Същото може да се случи и ако Папандреу направи безуспешни опити да прокара през парламента обявената от него съществена поправка в избирателната система. Обществото досега гледаше с разбиране на непрестанните пътувания и на други привички на премиера, но занапред има опасност това да се възприеме и като ексцентричност.

Друга голяма опасност е реалната икономика през есента напълно да излезе от релси. Вече множество малки предприятия и магазини хлопнаха кепенците. Облогът на кабинета за есента е дали ще оцелеят големите предприятия, които в момента страдат от високите лихви на банките, достигащи до 9 на сто, и от наложените рестрикции. Ако много фирми започнат да затварят врати и настъпят масови уволнения, рецесията ще бъде още по-дълбока и гневът на хората ще се засили.

Правителствени представители твърдят, че Папандреу е получил посланията на пазара и че ще оповести при откриването на Международния солунски панаир в началото на септември мерки за растеж на икономиката. Разбира се, ще видим. Въпреки това обаче, есента и зимата се очертава да бъдат тежки политически сезони за Гърция.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване