08/03/10 19:15
(http://e-vestnik.bg/)

Колкото повече се дъни Цветанов, толкова повече се заканва на съда

„Безобразие” и „не може да продължава”, „Народното събрание трябва да предприеме реформа в съдебната система” – това изригна вчера вицепремиерът Цветанов, след като съдът пусна в рамките на 24 часа повечето задържани по шумни обвинения от сериалите „Килърите” и „Всичко коз”.

Акциите с ефектни имена като криминални филми се провалят една след друга. Защо? Наистина ли съдът е толкова безотговорен? За разлика от Цветанов, който сипе възмущения и призиви едва ли не парламентът да разформирова съда, съдиите за всяко решение пишат мотиви и ги оповестяват.

1. За екшън трилър „Всичко коз” - задържана престъпна група:
- Срещу данъчната служителка от Русе няма доказателства.
- Останалите двама - В. К. и дъщеря му М. К. - не могат да бъдат престъпна група, защото са двама (по закон трябват трима – а излиза, че срещу тях няма друго обвинение, освен че са престъпна група).
А Цветанов твърдеше, че това е страшна група, извършила измами за 250 млн. лв. Абе… една данъчна, баща и дъщеря, фактурки нещо. Да каже 2,5 млн. лв., да му повярваш, ама 250 млн.? Ченгетата много филми гледат, и искат като на филм да ги правят акциите, с ефектни имена и много милиони. Но нещо не става. И кой знае как бездарни ченгета лъжат шефа си Цветанов, че са разкрили страшни работи. За да отчетат дейност, щото той страшно ги юрка да има екшън и репортажи за телевизията…

2. Екшън-трилър „Килърите” – акция срещу групата убийци, която била организирала покушението срещу Галев (а, както писа демократичната преса – и срещу премиера Борисов):

- Освободени срещу подписка 4 от 5-имата обвинени поради липса на доказателства, от които да се направи предположение, че те имат нещо общо с убийството.
- Остава в ареста 1 – но не защото има доказателства, а защото втори път е намерен автомат „Калашников” в него, след като има пробация пак за незаконно оръжие.
- Според апелативните съдии няма мотив за убийството на Галев, което не може да обвърже задържаните със стрелбата по него.
- Няма и доказателства за наличието на организирана престъпна група „Килърите”.
- Няма и достатъчно годни доказателства, които да доказват извършването на убийства от четиримата.

На всичко това Цветанов избухна, че “държавата е безсилна пред съдебната система”. А може би ченгетата са безсилни да съберат доказателства?

Преди тези два случая има и друг, потулен от Цветанов. Тихомълком, след шумни арести на друга организирана престъпна група от 9 души, които били разпространители на наркотици и работели под ръководство на Маргините, обвиненията бяха оттеглени от самата прокуратура, не от съда. С постановление от юни месец те са свалени. Поради което „Капитал” излезе със заглавие по случая „Ние ги хващаме, ние ги пускаме”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване