08/04/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

В Германия индустриалните династии са живи

Прочутите “Три кръга” - емблема на концерна “Круп”

Германия е белязана от семейните компании повече от всяка друга страна. Структурата на тези корпорации обаче налага да се решава въпросът кой да поеме контрола, когато главата на фамилията се оттегли, тъй като има голяма опасност колебаещите се доайени и завистливите роднини да пропилеят наследството. В повечето германски компании обаче засега смяната на поколенията протича плавно.

Процедурата е следвана от десетилетия - важните въпроси, които могат да се отразят върху бъдещето на наследството, се обсъждат на затворени врати при абсолютна поверителност три пъти годишно. Толкова са и редовните заседания на един от най-могъщите, но и най-потайни управляващи органи в германската икономика - комитета на акционерите на концерна Henkel.

Този орган трябва да гарантира, че наследниците на изобретателя на Persil Фриц Хенкел ще бъдат единодушни за управлението на компанията. В комитета заседават десет души, които определят насоките за развитието на концерна. Има само три гласа, по един за всеки клон на семейството, всички са равнопоставени. “Когато е необходимо, се пазарим като на битпазар, за да бъдат съгласувани различните интереси”, казва един от наследниците.

Освен тези твърдо установени срещи обаче семейството се държи настрани от бизнеса. Концернът не бива да се превръща в плячка за потомците - така са пожелали хората, които са изградили мощта на компанията. Механизмът и досега дава добри резултати. Когато миналата година бе намерен нов член на семейството, който да оглави фамилия Хенкел в надзорния съвет, смяната мина без излишен шум.

Патриархът на клана Албрехт Вьосте от години преценяваше новото поколение, обсъждаше въпроса с другите клонове на семейството и в крайна сметка направи предложение, което получи всеобщо одобрение - Симоне Багел-Тра, праправнучка на основателя на концерна. И смяната на поколенията премина съвсем мирно.

При германските компании не винаги е възможен подобен плавен преход, въпреки че проблемът за наследника е един от най-важните за тях. Никоя друга страна в света не е белязана толкова силно от семейните компании като Германия. Това, което в САЩ е Стив Джобс, в Германия някога са били семействата Бош, Хенкел, Бертелсман или Круп. Дръзки основатели, на които в точния момент е хрумнала точната идея, а след това са изградили световни концерни.

Всички те в един ли друг момент са били изправени пред най-важния въпрос - какво ще се случи с делото на живота им, когато тях вече няма да ги има. Не всички са успели да намерят правилния отговор. Когато косите на патриарха побелеят, съдбата на германските семейни компании често е подобна на участта на концерна от американския сериал Далас - доайенът се вкопчва в компанията, синът му действа колебливо, а роднините разпиляват наследството.

Гьотц Вернер би искал никога да не се да се стига чак до това положение. Предприемачът, който по-късно създава веригата дрогерии dm, получава урок какво не бива да се прави в семейството. В младостта му приятелите го подиграват, че ще поеме малката селска дрогерия на баща си. Когато обаче това време настъпва, Вернер преживява шок. “Той отдавна вече не знаеше кое носи печалба и кое - не”, разказва бизнесменът за баща си. Вместо да се вслуша в съветите “старият” изхвърля сина си. Сценарий, който често се разиграва в германските кланове - наследникът е твърде настоятелен, а патриархът се страхува.

В случая на Вернер този конфликт служи като катализатор, който го тласка да основе собствената си компания, а тя от години е най-успешната верига дрогерии в Германия. Сега създателят на dm е изправен пред същия проблем като баща си, но намира друго решение. Преди две години 64-годишният Вернер се оттегли от бизнеса и, въпреки че запази 50 % от дяловете, възложи цялото оперативно управление на външни мениджъри. Вернер ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване