08/06/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Велика Албания с пет милиона нови граждани

Гражданство за всички албанци по света - още един натиск над президента на Албания Бамир Топи, този път от около шестдесет албански интелектуалци. Те искат декрет, с който ще бъде дадено албанско гражданство на всички албанци от, както казват, етническа Албания, която обхваща Косово, Македония, Черна гора, Южна Сърбия, гръцката област Чемерия и албанците от диаспората.

Позовават се на албанската конституция и преамбюла. В него пише: “със стремежа на албанския народ за идентичност и национално обединение”. Интелектуалците, повечето от които са юристи, предлагат на Топи да бъде въведен моделът на двойно гражданство по примера на останалите държави от региона като Македония. Ако тази идея бъде осъществена, гражданство ще получат около 5 милиона албанци в региона. Независимо от това в коя държава живеят, всичките биха имали и албанско гражданство - на крачка по-близо до идеята за Велика Албания.

Във връзка с тези позиции за сръбска политика говори и вицепремиерът на Сърбия Ивица Дачич: “Много пъти съм казвал, че имаме нерешен албански и сръбски въпрос на Балканите. От една страна имаме създаване на Велика Албания. Албанците вече имат една държава, сега в Косово създават друга, а е възможно да създадат и трета - в Македония. От друга страна, за сърбите в Република Сръбска вероятно ситуацията в Косово подтиква към размисли за независимост.

Дачич иска да се постигне нов генерален исторически договор за Балканите, за да се избегнат нови големи проблеми в бъдеще. Според Дачич подобен договор би имал стратегическо значение, а не тактическо, както досега правеше Европейския съюз по отношение на Балканите.

Идеята за прекрояване на границите на Балканите стана актуална отново след обявяването на решението на Международния съд за Декларацията за независимост на Косово. Македонските експерти посъветваха страната да заеме ясна позиция срещу подобни тенденции именно поради албанския въпрос в Македония.

До момента Топи е получил искане за гражданство за всички албанци от страна на някои организации на албанците в Македония и от политическия лидер на АНА Гафур Адили.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване