08/06/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Има ли агенти сред македонските депутати?

Оливера Войновска

За десетина държавни функционери, сред които седем-осем депутати от сегашния състав на парламента, съществуват съмнения, че са били агенти на тайните служби. В Комисията за лустрация все още се занимават с техните документи. Все пак, за да се докаже, че някои депутати са били агенти, липсват документи, които да потвърдят със сигурност сътрудничеството им с тайните служби. Материалите, които се предоставят от Службата за сигурност и контраразузнаване в определени случаи не са достатъчни, за да се докаже, че някой някога е работил и е правел кариера благодарение на сътрудничеството си с тайните служби за сигурност.

Съществуващият Закон за определяне на допълнителните условия за извършване на публични длъжности връзва ръцете на комисията. Именно затова комисията за лустрация изисква от депутатите да направят промени в закона (членовете на комисията не могат да ги предложат сами), с които ще се осигури възможност на този орган “да разполага с документите, които в момента се получават от четирите институции, задължени да сътрудничат на комисията: Архивът на Македония, Службата за сигурност и контраразузнаване, Агенцията за разузнаване и Секторът за сигурност и контраразузнаване към министерството на отбраната”.

В комисията забелязали, че “в закона има неточности и че има необходимост от изменения и допълнения”. Това те са написали в доклада до парламента, като “молят депутатите този път да го обсъдят дори и да не е на дневен ред”. От комисията отбелязват, че имат добро сътрудничество със споменатите институции, но досега не са успели да се срещнат с директора на Службата за сигурност и контраразузнаване, Сашо Мялков, като комуникацията се осъществявала с неговия заместник и с други ръководни лица от управлението.

От комисията вчера се оплакаха, че правителството не се интересува от тяхната работа и че биват възпрепятствани и във финансов, и в технически план. С актуализацията на бюджета финансите им са намалени с повече от пет милиона денари, така че вместо 21, ще разполагат с 16 милиона денара. Исканията им за специализирана служба, която да обслужва комисията, не са достигнали до правителството. По този начин освен 11-те членове на комисията, има само още три лица: секретар, архивар и куриер.

Председателят на комисията Яначе Витановски вчера информира, че са получени заверени при нотариус заявления от общо 2 426 лица - функционери и кандидати за публични длъжности. До момента комисията е успяла да провери 324 заявления, като тези личности отговарят на допълнителните за извършване на публична длъжност условия. В отговор на журналистически въпрос Витановски заяви, че “десетина държавници имат съмнителни досиета, но няма достатъчно факти, за да бъде доказано, че са сътрудници”.

До момента през лустрация са преминали президентът, премиерът, председателят на парламента, министрите и заместник министрите в правителството, както и по-голямата част от депутатите, и документите им са чисти. Витановски допълни, че “се проверяват документите на още седем-осем депутати”. Въпреки че на печата не беше заявено категорично, в неофициални разговори с журналистите от комисията потвърждават, че “за тези държавници съществува съмнение, че нямат чисти досиета”.

Председателят на комисията каза още, че “са свършили толкова, колкото са могли”. Витановски съобщи, че “в този период комисията се занимаваше със закупуване на техника за работата и с формирането на специализирана служба. Комисията постоянно внася искания за съгласие за наемане на лица за извършване на административни функции, но не може да получи такива от правителството и министерството на финансите”. Първоначално са поискали десетина административни служители, след това шестима, но и за тях не са получили одобрение от правителството.

Витановски се оплака, че “комисията няма да може навреме да извършва задълженията си, без да има назначени лица и без специализирана служба. С актуализацията на бюджета на комисията бяха намалени 21 процента от необходимите финансови ...

Публикувана на 08/06/10 21:15 http://e-vestnik.bg/9704/ima-li-agenti-sred-makedonskite-deputati/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване