08/06/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Милиарди за електричество тръгват към румънска Добруджа

Ветрогенераторите край Калиакра, погледнати отблизо. Снимки: Иван Бакалов

Добруджа - безводен район в Югоизточна Румъния, изложен на ветровете през цялата година, изглеждаше обречен на бедността преди да бъде открит неговият огромен потеницал за вятърна енергия от големите компании в този сектор, които обещават да инвестират там милиарди евро. Чешката компания ЧЕЗ пусна в действие във Фантанеле първите турбини от общо 240, които ще включва нейният вятърен парк с капацитет от 600 мегавата, планиран да се превърне в най-голямата вятърна ферма в Европа.

Нейният проект на стойност 1,1 милиарда евро се сблъсква с плановете на испанската фирма Ибердрола, която иска да построи част от своя вятърен парк в съседното село Когеалац. Този вятърен парк с капацитет от 1600 мегавата би трябвало да бъде към 2017 г. “най-големият в света”, плод на инвестиция от 2,2 милиарда евро.
Във войната им срещу ЧЕЗ, фирмата Ибердрола и местният й партньор Еолика Добруджа изглежда се ползват от силен коз: безусловната подкрепа на кмета на Когеалац Христу Кати.

Миналата седмица Кати, начело на близо сто жители на селото, посети строителната площадка на ЧЕЗ, официално за да наложи поредна глоба на компанията, която той обвинява, че не разполага с всички разрешителни. На импровизираното бойно поле конфликтът се изроди, като завърши с петима ранени от гумени куршуми и още толкова задържани, включително кметът.

“Този кмет е луд, заради него сме на път да загубим средствата, които ЧЕЗ щеше да инвестира тук”, казва Дойна, бивша местна общинска съветничка, която предпочита да не съобщава фамилията си. “Въпросът е, че той е получил подкупи от другата компания”, заявява Думитру Бачу, “потомствен фризьор”, като предава информации от местния печат. Според злите езици кметът бил купил 1000 хектара в района с надеждата да ги отдаде под наем на Ибердрола на баснословни цени.

Близо 300 жители, които имат повече късмет, вече се възползват от неочакваната манна, която представлява идването на ЧЕЗ: компанията дава по 3000 евро наем годишно за всяка турбина, която тя разполага на частен терен. Марин, шофьор на около 30 години, седнал в единствения бар във Фантанеле, не крие завистта си: Колко бих искал една вятърна турбина да ми падне така от небето, това би ме измъкнало от бедността”.

Според говорителката на ЧЕЗ Космина Марин предимствата за жителите на селото са многобройни: “Ние поправихме пътищата, пуснахме течаща вода и предвиждаме да изградим канализация и да финансираме изграждането на сметище”, казва тя за АФП, като посочва, че инвестициите в инфраструктура във Фантанале възлизат на общо “няколко стотици хиляди евро”. Като уверява, че жителите на Когеалац биха могли да се възползват от същите блага, тя определя като “абсурдна” съпротивата на кмета: “Не го разбирам, има достатъчно място и вятърът духа за всички”.

Но проблемите остават, тъй като макар Румъния да има привилегировано положение на картата на ветровете в Европа, възможностите за свързване към енергийната система са ограничени. Според министъра на икономиката Адриян Видяну Букурещ е получил досега искания за производство на 23 000 мегавата. Сред заинтересованите фирми фигурират италианската Енел, португалската EDP и австрийската Петром-ОМВ.

Експертите подчертават обаче, че при липса на големи инвестиции за модернизацията й, енергийната система няма да може да издържи натоварвания над 3000 мегавата. “Да се увеличи капацитетът й над тази граница крие рискове, тъй като вятърната енергия е капризна”, посочва националната компания Транселектрика. За момента съревнованието остава открито, след като силата на вятъра е произвела през 2009 г. едва 14 мегавата електричество.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване