08/06/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Пожарите и Великите инки от Кремъл

в. Новая газета

Владимир Путин на среща с пострадали от пожарите. Снимка: сайт на премиера на РФ

Много са обясненията как тъй Франсиско Писаро е завоювал империята на инките само със 160 войници. Писаро е имал коне, огнестрелно оръжие и желязо. Инките обаче са имали планини, в които европейците не можели да дишат нормално. А в планините, както сочат поуките от Афганистан, хората могат успешно да се бият и с камъни не срещу някакви си коне, а срещу танкове и хеликоптери.

Та според някои, инките били завоювани нечувано бързо, защото местните вождове в районите, през които минавал Писаро, просто се страхували да докладват на Атауалпа, че идват завоеватели. Докладвали, че Писаро пристига, за да се поклони пред Великия Инка. Такава била управленската структура в империята.

Валерий Шанцев, губернатор на Нижегородска област, храбро докладва на министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, че ще се пребори с огъня със собствени сили. И много ми напомни оная притча - как била уредена империята на инките.

В днешния свят няма природни катастрофи. Има само социални. Земетресение, което в Калифорния би отнело живота на пет-шест души, уби 230 000 в Хаити. Броят на жертвите не бе последица от земетресението, а резултат от социалното устройство на Хаити. Това още по-силно важи за горските пожари - бедствие, което по дефиниция не връхли отведнъж села и градове.

Сушата бе налегнала Русия от два месеца вече, но държавата просто не й обръщаше внимание. Бедствието стана глобално, но губернаторите все тъй рапортуваха, че ще се справят сами. Село Каменка в Нижегородска област изгоря два часа, след като Министерството на извънредните ситуации бодро рапортува в сутрешната сводка, че “няма активни огнища на пожар”.

Схванали, че няма смисъл да чакат помощ от властите, жителите на село Борковка в същия регион наеха трактори и фадроми, отидоха в гората и започнаха сами да изсичат противопожарна полоса, за да предпазят къщите си. На мястото обаче пристигна милиция, пристигнаха прокурори и замалко не образуваха наказателно дело срещу селяните. За това, че понечили сами да потърсят спасение от пожарите, щом държавата бездейства. И след ден-два селото изгоря.

Днес просто няма кой да се бори с огъня, защото по-рано охраната и защитата на горите бе задължение на горските стопанства. През 2007 г. обаче бе приет Горският кодекс, горските стопанства бяха разформирани, а закрилата на горите бе поверена на съответните ползватели - търговски фирми. Експерти предупредиха, че заради този кодекс Русия просто ще бъде опожарена, но в негова полза действаха могъщи лобисти - собственици на целулозно-хартиени комбинати и хора, свързани с пазара на недвижима собственост. Те буквално го пробутаха през Държавната дума, а твърде мощен бе и натискът от администрацията на президента Путин.

Сравнителните данни за жертвите от горските пожари в развитите държави и в Русия са просто ужасяващи. В САЩ и в Европа при подобни пожари загиват най-вече пожарникари. В Русия обаче сред пламъците намират смъртта си обикновени хора. В село Борковка пожарникарите по принцип не биха могли да станат жертви на пожара: там просто нямаше такива. В огромното село Верхняя Верея с 341 къщи дежуреха две пожарни коли, но те свариха да избягат, а после на пепелището бяха открити 8 трупа. В Масловка, предградие на Воронеж, пожарникарите заявиха пред хората, останали без подслон, че имали заповед да не гасят жилищни сгради, изпълнявайки друга задача: да пазят от огъня съседната Осма градска болница, чиито пациенти бяха евакуирани на 29 юли.

Държавата днес не отговаря за охраната и защитата на горите; губернаторите представяха рапорти, издържани в розови краски; пожарните екипи (подчинени в момента на Шойгу) бяха изтеглени дори от големи села, а федералната агенция за горите Рослесхоз явно бездействаше (нейният началник Савинов, родом ...

Публикувана на 08/06/10 21:40 http://e-vestnik.bg/9696/pozharite-i-velikite-inki-ot-kremal/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване