08/06/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Турското правителство печели рунд срещу армията

Турското ислямо-консервативно правителство изглежда е спечелило етап в борбата си за власт с армията, постигайки блокиране на повишенията на генерали, заподозрени в участие в заговори, целящи свалянето му от управление, посочват анализаторите. Четиридневното заседание на Висшия военен съвет приключи в сряда с публикуването на списък с повишения. От този списък бяха изключени 11 генерали и адмирали, срещу които бе издадена заповед за арест заради предполагаемото им участие в план за преврат от 2003 г.

Списъкът, одобрен от премиера Реджеп Тайип Ердоган и подписан от президента Абдуллах Гюл, оставя вакантни постовете на началник на генералния щаб и командващ сухопътните сили. Съветът под председателството на Ердоган трябваше да назначи генерал Ъшък Кошанер, командващ сега сухопътните сили, начело на генералния щаб на мястото на генерал Илкер Башбуг, който трябва да излезе в пенсия на 30 август. Но назначението му бе забавено заради отхвърлянето от Ердоган на набелязания за негов заместник генерал Хасан Ъгсъз, пишат турските вестници.

Генерал Ъгсъз бе повикан заедно с 18 други офицери, за да бъде изслушан в рамките на разследване за интернет-сайтове, създадени с цел дискредитиране на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Правителството и военните имат сега време до края на месеца, за да постигнат съгласие за името на новия командващ сухопътните сили и да намерят изход от положението, посочват анализаторите, които виждат в резултатите от заседанието на Висшия военен съвет поражение на армията, която не е свикнала да среща възражения от политическата власт.

“Това разногласие ще приключи по начина, по който желае правителството. Армията, която направи грешна преценка, влезе в конфликт с повишен риск за поражение. Изглежда, че те ще трябва да понесат последиците от това”, коментира Мурат Йеткин от либералния вестник “Радикал”. “Каквото и да им струва, военните ще трябва да направят това, което гражданската власт преценява като желателно”, добави той.

Армията, която разглежда себе си като пазител на светското управление и е свалила от власт четири правителства за 50 години, е в конфликт с Партията на справедливостта и развитието от идването й на власт през 2002 г.. Това идване на власт накара една част от обществото да се опасява от поставяне под въпрос на светските принципи в Турция. В рамките на процеса на присъединяване на Турция към ЕС Партията на справедливостта и развитието гласува редица закони, ограничаващи пълномощията на военните.

Борбата засегна миналата година съдебната сфера с арестуването на десетки офицери - действащи или от резерва, заради предполагаемо участие в различни заговори, целящи сваляне от власт на Партията на справедливостта и развитието. Според анализатора Волфанго Пиколи от консултантската група “Евразия” явната победа на правителството по време на заседанието на Висшия военен съвет крие в себе си нови напрежения.

“Правителството, както изглежда, спечели една битка, но тя ще струва скъпо, тъй като те поемат риска да се отчуждат още повече от военните”, прибягвайки до съдебни разследвания, за да блокират кариерата на висши офицери, посочи Пиколи за АФП. Макар цивилните да имат вече повече тежест в назначаването на командири на армията, би било погрешно да се ликува за “победа на демокрацията”, смята журналистката от в.”Миллиет” Аслъ Айдънташбаш. “В една нормална страна един прокурор няма да предприема разследване срещу командир, който е нежелан от правителството, точно в момент, когато се решава повишението му”,посочва тя.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване