08/07/10 08:09
(http://e-vestnik.bg/)

Божидар Димитров: Шибан +

Гневните реплики “шибан народ” на Божидар Димитров в записа на репортер от в. “Дневник” по повод т. нар. реликви - мощи на Св. Йоан Кръстител (Предтеча), намерени в Созопол, имат продължение (виж по-долу). Министърът се разприказва грубиянски, след като репортерката му задава въпрос, че някои експерти се съмняват в автентичността на реликвите, набързо обявени като мощи на Св. Йоан Предтеча. Божидар Димитров възкликна по този повод: “Созопол става втори Ерусалим”.

Междувременно справка за мощите на св. Йоан Кръстител по различни църкви по света показа, че в момента от него има 12 глави, 7 челюсти, 9 ръце и 8 пръста. По-известните глави на Св. Йоан са в църквата Сан Силвестро ин Капите в Рим и във френския град Амиен. И съкровищницата на Вителсбахската династия в Мюнхен претендира, че притежава главата на Кръстителя. Джамията на Омаядите в сирийската столица Дамаск пази глава, която трябва да е на почитания и от мюсюлманите като пророк свети Йоан Предтеча. Турският град Антакя и манастир в Армения спорят, че са съхранили главата на свети Йоан. Дясната ръка на светеца се пази в черногорския манастира Цетине, но в Истанбул настояват, че десницата на светеца е именно при тях в музея Топкапъ. Същото твърдят и монасите от манастира свети Макарий в Египет. И т. н.

След като записът с гневните реплики “шибан народ” на Божидар Димитров плъзна из интернет, министърът даде оправдателни изявления, в които изръси още повече бисери.
Например, каза, че българките влизали голи в църквата, виждали им се “зърната на циците”. “А рускинята - не! И най-долната курва да е. Забрадката - и тогава вътре”, поясни министърът.

Ето цитати от разговора му с репортер на бТВ (тук видео):

“В разговорен език аз възкликвам „шибан народ, шибани колеги” имайки предвид тяхната дива завист и злоба към колегата откривател Константин Попзаимов. Очевидно е, че под народ разбирам група хора - в случая въпросните археолози , а не целия български народ”, каза министърът.

„Шибан между другото в тълковния речник не е чак толкова обидна дума и означава обрулен или набрулен от вейки при буре или бит с пръчки”, допълни той.

Мария Ванкова: Приляга ли на министър да използва такива думи?
Божидар Димитров: Добре де, да речем, че не приляга.

Мария Ванкова: И какво следва от това? Ще се извините ли?
Божидар Димитров: На колегите ли? Никога, аз продължавам да поддържам , че са такива - дребнави, завистливи , злобни.

Министърът се похвали, че мощите на светеца вече будели голям интерес, особено у чужденците. Но изказа недоволство от облеклото на поклонниците.

„Вчера гледам нашите българки голи, зърната на циците. А рускинята – не. И най-долната курва да е. Забрадката - и тогава вътре”, заяви той.

За министър Димитров това не са първите “изпуснати” думи. Неотдавна той вкара страната в дипломатически скандал с Турция с искане да бъдат платени 20 млрд. долара обезщетения на тракийските бежанци. Тогава премиерът го смъмри и каза, че при следващ гаф ще се раздели с поста си.

„Премиерът има много неща, за които да ми се сърди. Едва ли за тази дума е последното нещо”, каза министърът.

Премиерът отказа да коментира днес последните изяви на министъра за българите в чужбина с мотива, че не е запознат: “Той е достатъчно голям, питайте него”, каза министър - председателят.

———————

Из “Името на розата” от Умберто Еко:

“- … а веднъж в една катедрала видях черепа на Йоан Кръстител, когато е бил 12-годишен.
- Но той е починал много по-късно !?
- Е да, другия череп се съхранява някъде другаде. И скъпи ми Адсон, виждал съм толкова много парченца от Светия кръст, че ако всички бяха истински, то нашият спасител е страдал не върху две дъски, а върху цяла ...

Публикувана на 08/07/10 08:09 http://e-vestnik.bg/9695/bozhidar-dimitrov-shiban-narod/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване