08/08/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

ЕС срещу британския начин на живот - перманентната война

ЕС ще забрани яйцата да се продават на дузини, алармира таблоидът “Дейли мейл” през юни

Когато става въпрос да се даде отпор на смятаната за прекалено голяма намеса на ЕС в британските дела, богатото въображение на медиите на острова запрята ръкави. Независимо дали това е английската бухалка за крикет, пословичният крив банан или традиционните погребения, всичко е застрашено от ЕС, ако се вярва на британските медии.

С огромни заглавия вестниците пропагандират, че европейските забрани върху пестицидите ще предизвикат масова напаст от плъхове, че в действие са планове за “втечняване на труповете” и че производството на бухалки за крикет ще замре заради забраната на химикалите, използвани за обработването на дървесината.

В представителството на Европейската комисия в Лондон по-възмутителните репортажи са регистрирани под категорията “Евромитове”. Няма нужда да се споменава, че историите, колкото и да са смешни, не улесняват работата на ЕК в Лондон. “Това продължава с нестихваща сила. Те са готови да се обявят срещу всичко”, каза говорителят Дейвид Д`Арси. “Когато новините от ЕС са добри, това се дължи на правителството, ако са лоши - Брюксел е виновен”, каза той.

Д`Арси може да е подготвен в някаква степен да вижда нещата от смешната им страна при повечето абсурдни случаи, но според него по-големи вреди нанасят предизвикващи паника истории по сериозни въпроси като имиграцията. Сред неотдавнашните “хитове” в категорията “Евромитове”, според Д`Арси, е статия, че белгийски собственици на погребални бюра са предложили нов, екологичен метод за ликвидиране на труповете чрез разтварянето им в химикали.

Таблоиди във Великобритания незабавно свързаха този ход с ЕС. “ЕС планира да втечнява трупове и да ги пуска в канализацията”, съобщи “Дейли експрес”. “Още един евромит бе унищожен”, писа в отговор представителството на ЕК в сайта си. “Това, което белгийските собственици на погребални бюра решат по отношение на погребенията, е въпрос от компетенцията на белгийските власти. ЕС няма компетенция по този въпрос и да се предполага другояче е невярно!”

По също толкова емоционалния въпрос за бухалките за крикет ЕС бе подложен на огън от страна на таблоидите заради забрана на инсектицид, използван за обработване на върбата, преди дървесината да бъде превърната в бухалки. “Край на крикет бухалките”, писаха “Дейли мирър” и “Мейл енд експрес” в заглавие. Според тях дървесината не може да излезе от Великобритания без сертификат за дезинфекциране. Но главните пазари на индустрията в Индия, Пакистан и Австралия в момента не приемат никаква друга обработка на дървото освен с метил бромид.

“Настоящите правила на крикета изискват бухалки, направени от върба. Има кашмирска върба, която може да бъде използвана, но тя не е от най-доброто качество”, каза Джеф Уотлинг от компанията “Англиън уилоу сървисиз”. Забраната ще порази дребните доставчици на върба от Есекс и Източна Англия, които може да загубят бизнеса си до няколко месеца, предвидиха експерти. “Забраната е двойна заплаха за износа и за нашето графство Есекс. Да не говорим, че поразява в сърцето всеки англичанин пред перспективата да не чува удара на кожената топка у върбовата бухалка в бъдеще”, каза Джон Клейтън, главен изпълнителен директор на Търговската камара на Есекс.

ЕК се защити. “Ако човек се задълбочи, ще разбере, че забраната на метил бромид произлиза от споразумение на ООН за защита на околната среда от вредни, намаляващи озона субстанции”, обясни комисията и добави, че спазването на правилата на ООН няма нищо общо с членството на Великобритания в ЕС. Не на последно място гняв разпалва и предложението на ЕС за забрана на отровата за плъхове съгласно директивата на ЕС за биоциди.

“Побърканото” предложение на ЕС ще доведе до “напаст от гризачи, невиждана досега от времето на чумата, която върлува преди стотици години”, писа “Гардиън” в раздела си “Фермери”. “ЕС ще предизвика масова ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване