08/08/10 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Как се продава земя край морето за 8500 лв. за декар с компенсаторки

Скали край Камен бряг. Снимки: Нели Томова

Може ли да си купиш част от държавната граница? Може, и то срещу компенсаторки, защото излиза евтино - около 8 лв. квадратния метър. Скандалният случай е от миналата година.

На 25 май 2009 г. - т.е. 6 седмици преди парламентарните избори с прогнозирана от социолозите  загуба за тройната коалиция - тогавашният областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) продава около 74 декара от крайбрежната ивица между курорта Албена и Балчик срещу компенсаторни инструменти за около 630 хил. лв. В същото време държавата плаща около 8 млн. лв. за изграждането й. Неотдавна Аминистративният съд в Добрич обяви за нищожни осемте заповеди за скандалните продажби, с които на практика е продадена част от държавната граница. Мотивът на съда: “Налице е безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби на Конституцията и законите от страна на областния управител.”

Плажната ивица създадена от държавата

Допреди четири години продадената от Ердинч Хаджиев плажна ивица не е съществувала. Изграждането й започва през август 2006 г. по европейския проект “България - защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси”. Проектът се финансира от държавния бюджет и заеми от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие към Съвета на Европа.

Консорциум с водещ партньор софийската фирма “Станилов” изгражда брегоукрепителна дамба с дължина 2405 и възстановява съществуваща от 217 м за около 8 млн. лв. “Изграденото съоръжение представлява крайбрежна плажна ивица с площ от около 150 декара. Ползва се за защита и укрепване на брега, а изградената бетонова настилка се използва за пешеходна зона за разходка и отдих край морето”, е посочено в решенията  на съда.

На 30 юни 2009 г. тогавашните министри на регионалното развитие Асен Гагаузов и на икономиката Петър Димитров режат предизборно лентата на съоръжението. Вероятно двамата не са знаели, че месец по-рано областният управител на Добрич вече е продал половината от него за близо 2.5 млн. лв., платени с компенсаторни инструменти. Плащанията са извършени в периода юни-юли 2009 г., като по това време цената на запис с номинал 1 лв. на борсата се е движела от 24 ст. до 28 ст.. Което означава, че реално държавата е получила около 630 хил. лв. Това е няколко пъти по-малко от средствата, които същата тази държава е дала за създаването на тези парцели.

Фиктивни търгове

В края на април 2009 г. Ердинч Хаджиев открива процедури за провеждане на 8 търга с тайно наддаване за имоти от строящата се крайбрежна ивица. Търговете са насрочени за 25 май 2009 г. Те обаче не са обявени в нито един национален и местен ежедневник, каквито са изискванията на правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, става ясно от съдебните решения.

На всеки един от осемте търга се явяват по два кандидата. Единият кандидат е фиктивен конкурент и е свързан с бъдещия купувач на имота. И в осемте търга неспечелилият кандидат не представя вносна бележка за платен депозит за участие и поради тази причина е отстранен, става ясно от делата. Така по два парцела печелят фирмите “Зари-СС”, “Ей Пи Инвест 09″ и “Сезони”, а с по един имот остават “Ренкон” и “Балчик Плаза”.

Виж целия текст във в. “Дневник”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване