08/10/10 10:50
(http://e-vestnik.bg/)

Бира, бира, бира… направо от пивоварната на “Стела Артоа” + фотогалерия

Фасадата на пивоварната “Стела Артоа” в Льовен, Белгия. Снимки: Авторката

Топла миризма на хмел, пушещи комини и планини от каси с бира. Това се вижда и усеща в пивоварната на бирата “Стела Артоа” в град Льовен, Белгия.
През 1366 г. за първи път там се появява пивоварна, която носи името “Den Hoorn”. В превод от фламандски “Рогът” - има го изобразен на логото на бирата “Стела Артоа”. През 1926 г. на мястото, на което е пивоварната днес е имало коледни празненства с много светлини и фойерверки, и много бира. По-късно заради тази празнична обстановка, бирата започва да се нарича “Стела”, от латински - “звезда”. През 1708 г. собственик на пивоварната става Себастиан Артоа. Към името “Стела” се добавя второто име на новия собственик - “Артоа”. Рамката около надписа на питието, на логото представлява рамка на прозорец в традиционен стил за фламандската архитектура.

Въпреки че Белгия е световно известна с бирите си “Ейл” (”ale” - от англ.), които ферментират на повърхността (с горна ферментация, английски тип бира), 75% от продукцията на бира в Белгия е от типа “Лaжер” (лагер, lager - от немски - складирам) или още “Пилс”, които ферментират на дъното (с долна ферментация), каквато е “Стела Артоа”. Странно, обаче най-продаваната бира в Белгия не е “Стела Артоа”, а бирата произвеждана от същата пивоварна - “Жупил” (Jupiler).

AB InBev - пивоварят гигант, който произвежда “Стела Артоа” и “Каменица”

Днес “Стела Артоа” е собственост на бирения гигант Anheuser-Busch InBev (AB InBev), със седалище в град Льовен, Белгия.  Това е най-големият световен пивовар, с близо 1/4 пазарен дял в бранша. InBev произвежда общо 13 марки, които му носят печалба от 1 милиард долара годишно. В пивоварната в Льовен се произвеждат 4 марки бира: “Stella Artois”, “Jupiler”, “Hoegaarden” и “Leffe”. Пивоварът InBev е производител още на бирите “Staropramen”, “Beck’s”, “Bud Light”, “Skol” и др. За компанията работят 116 000 души в 30 държави по света.

Посетители в пивоварната, облечени в специални предупредителни жилетки, разглеждат схема на производството. Снимки: авторката
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване