08/12/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Този луд, луд свят на земеделските суровини

в. Файненшъл таймс Дойчланд

Соеви насаждения. Снимка: грейн

Няма значение дали става дума за пшеница, захар или памук - през последните месеци цените на най-важните земеделски суровини отчетоха силни колебания. Какво се крие зад тенденциите?

Силно поскъпване на пшеницата и кафето, изкривявания на пазара на какао - пазарите на земеделски суровини отново отчитат рекордни стойности. Тенденциите напомнят за продоволствената криза от 2007-2008 година, когато голяма част от тези важни продукти силно поскъпнаха. В развиващите се страни и страните с нововъзникваща пазарна икономика повишаването на цените имаше разрушителни последици - много хора вече не можеха да си позволят най-важните хранителни продукти, а в редица страни (включително Хаити и Бангладеш) избухнаха безредици. Засега положението все още не е толкова лошо, но земеделските суровини отново стават от първостепенна важност, както и ролята на спекулантите.

Царевица - краят на мечия пазар*

През текущата година пазарът на царевица дълго време бе спокоен и основната причина за това бе перспективата за рекордно висока реколта. Едва в края на юни положението се промени, след като данните на министерството на земеделието на САЩ показаха, че в американския земеделски сектор са засети значително по-малки количества от очакваните. Запасите също са по-малко от предполаганото, като до края на сегашния сезон ще намалеят още. Пазарът на царевица се определя от САЩ, които са най-големият в света производител, износител и потребител на царевица. Цената на културата достигна 4 долара за бушел (35,23 литра), след като преди това бе спаднала до 3,35 долара. Според експертите цените ще продължат да нарастват. Анализатори от Morgan Stanley прогнозират, че цената ще се повиши до 4,55 долара за бушел.

Гладният Китай

Една от причините за тези прогнози е неочаквано високият внос на Китай, чието производство през сезона 2009/2010 година според министерството на земеделието на САЩ е 155 милиона тона или понижение със 7 % на годишна основа. Потреблението се е повишило с 1 милион до 156 милиона това и по този начин страната е изправена пред дефицит на този продукт за първи път от реколтата от 2004-2005 година (селскостопанската година за царевицата започва през септември).
Влияние оказва и силното производство на етанолови продукти в САЩ. Специалистите по въпросите на суровините от Barclays Capital очакват през есента американската агенция за защита на околната среда да повиши процента на използвания етанол в биогоривата от сегашните 10 % до 12% или 15 %. решение, което би довело до поскъпване на царевицата.

Пшеницата - поскъпване заради пожари и спекуланти

През последните седмици цената на пшеницата силно се повиши. Неблагоприятните климатични условия във важни страни производителки доведоха до намаляване на реколтата - Русия страда от жеги и суша, а Канада се бори с необичайно силни валежи. В САЩ реколтата е по-добра, а запасите - по-високи. През селскостопанската 2010/2011 година резервите ще бъдат 187 милиона тона. Тези количества са под равнището от предишната година, когато запасите се равняваха на 193 милиона тона, но все пак са достатъчно високи.

Жътвената година при пшеницата започва през юни. “Базовите данни изглежда не дават основания да се очаква поскъпване, тъй като складовите количества, особено в САЩ, са достатъчно високи и ще нарастват още, ако годината е добра”, отбелязват анализаторите на Morgan Stanley.

Поскъпване до октомври?

Експертите по суровините на Deutsche Bank все пак предупреждават, че спекулативните инвеститори са открили позиции за пшеницата за първи път от юни 2009 година. Исторически погледнато това се случва рядко - само в 44 % от периода след януари 2000 година. За сравнение - през същия период при соята инвеститорите са поддържали позиции през 78 процента от времето. Тази тенденция се обяснява ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване