08/12/10 13:06
(http://e-vestnik.bg/)

Трагедията на подводницата “Курск” - 10 години мълчание

Паметникът на загиналите моряци от Курск. Снимка: артмемо

“Истината никога няма да излезе наяве”, писа “Новая газета” по повод навършващите се днес 10 години от трагедията с руската ядрена подводница “Курск”.

Каменна чайка с разперени криле стои неподвижно върху черен гранитен блок в санктпетербургското Серафимовско гробище. Това е паметник на 118-те руски моряци, които загинаха в Баренцово море при потъването на ядрената подводница “Курск” на 12 август 2000 г. Едно от изписаните там имена е Сергей Дудко. Майка му София идва на гробището възможно най-често. Въпреки че са минали 10 години, тя все още не намира душевно спокойствие, защото хората, отговорни за най-голямата катастрофа в историята на руската армия, никога не бяха назовани.

“Загубата на “Курск” беше пряк резултат от небрежността на флотското командване. Но когато се повдигна въпроса за съдебна отговорност, беше взето политическо решение да не се вдига шум”, каза Борис Кузнецов, адвокат, който е представлявал роднините на някои от загиналите. Криминалните обвинения срещу руски военноморски командири бяха свалени преди първата годишнина от потъването на подводницата.

Семействата на жертвите получиха обезщетение по 720 000 рубли, малко под 29 000 евро по тогавашния курс. “За първи път правителството купува мълчанието на роднините”, писа тогава вестник “Новая газета”, крайно критичен към Кремъл. Някои от роднините обаче продължиха да задават въпроси. Роман Колесников, чийто син Дмитрий загина на “Курск”, подаде жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да бъде подновено разследването.

Поне непосредствената причина за катастрофата изглежда ясна. Според окончателния доклад на правителствена комисия дефектно торпедо е предизвикало експлозия. По-голямата част от доклада е класифицирана като свръхсекретна, а сред въпросите без отговор е как торпедото се е оказало на борда. Запитан през септември 2000 г. какво се е случило с “Курск”, тогавашният президент Владимир Путин каза само: “Потъна”.

Трагедията започва в една съботна сутрин, когато сеизмолози регистрират два подводни взрива в Баренцово море североизточно от Мурманск. Издирването на К-141 “Курск”, една от най-модерните подводници в руските ВМС, започва едва 12 часа по-късно. Руската спасителна операция се проваля заради неподходящото оборудване.

От “съображения за секретност” руските лидери не съобщават нищо за потъването, докато не минават два дни. Те държат на тъмно и роднините на екипажа и дори първоначално съобщават, че моряците са добре. Опасявайки се от шпионаж, Русия първоначално отхвърля предложенията за чуждестранна помощ. Минават дни, преди тя да приеме помощ от Норвегия и Великобритания. Останките на подводницата и телата на екипажа са открити на 110 метра дълбочина.

На гранитния паметник са гравирани думите: “Не се отчайвайте!” Те са част от записките на лейтенант Дмитрий Колесников, които той прави, затворен като в капан в отсек на потъналата подводница. Баща му обаче се е отчаял. Роман Колесников оттегли жалбата си от съда в Страсбург по финансови причини.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване