08/13/10 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Беднякът като артефакт - по европроект…

„Трябва да съставите трио - студент, НПО и лице, живеещо в бедност”
Вече си представям как студентът отива при някой клошар и го пита - `Ей, ти! Нали си лице, живеещо в бедност? Ела да направим едно трио тука, с едно НПО!”
За какво става дума:
http://www.2010againstpoverty.eu
2010 година - европейска година на борбата с бедността и социалното изключване, проект „Партньори в изкуството”.
Ах, тези европейци за всеки са помислили и за всеки са се погрижили. Сега цяла година се грижат за бедните. Извинете, за “хората, живеещи в бедност”.
Има си специален проект - НПО, студент-фотограф и “човек, живеещ в бедност”, които работят заедно и снимат, за да могат снимките да отидат на изложба в Брюксел.
Особено важна според проекта е срещатата с “човек, живеещ в бедност”. Той (беднякът) е малко нещо артефакт и си има специални инструкции онлайн, които всеки заинтересован европеец може да прочете. Европеецът трябва да знае, че “първият контакт” с него е “решаващ момент”. Той (европеецът) трябва да е отворен, без предубеждения, готов да го изслуша, искрен и сърдечен (но без да се натрапва). Хубаво е да уважи положението му (това на бедняка) и да се вслушва в изискванията му за снимките,  да не се чувства (беднякът) използван или контролиран. Нещо повече, той (беднякът) има право на участие в избора на снимки - `лицето, живеещо в бедност` се превръща в субект…и то не просто в субект, а направо в творец, който успява да се докосне до елитарната възможност да избере сам фотографиите, които ще бъдат разгледани от борците с бедността.
Също така, след края на проекта е хубаво европеецът да продължи да ангажира човека, живеещ в бедност - нали не иска да е социално изключен. Та за целта ще му покаже снимките – неговите, и на други, живеещи в бедност - в галерията на уебсайта, видеото от откриването на изложбата, а най-хубавото е, че ще му даде сертификат, ако снимките му (на бедяка) са избрани за участие.
Дотук все цитати, нищо не си измислям.

Изключително. Дори не знам откъде трябва да се започне.

Може би от лицемерното заменяне на думи и изрази с други, по-толерантни, по-политически коректни и по-социално неизключващи, както на запад обичат да правят. Да наречеш някого беден е сбъркано, грубо и напомня на класово разделение (пък нали класи вече няма, има “страти”). Съвсем друго си е “човек, живеещ в бедност”.
С промяната на думата веднага на всички става по-добре - и на богатите, на които така не им тежи на съвестта нищо, и на бедните, на които статусът им някак си се подобрява от толерантността, с която ги обсипват.

Може би оттам, че в крайна сметка от цялото това мероприятие става ясно, че бедният, колкото и да е дребен и нищожен, представлява заплаха за европейския подреден свят. Пречи на европейците да се чувстват комфортно. Седят си на терасата, пият фреш и изведнъж бедният минава по улицата, като неизбежно им навява неприятни мисли – може да им стане гузно, може да се зачудят какво го е докарало до това положение или може да се ядосат, че някой го е допуснал да излезе от своето гето и да рови по хорските кофи, но неизбежно нарушава удобния им уют, дори само с присъствието си. Не е възможно да се насладят на обяда си пълноценно, когато отсреща някакъв човек е легнал на земята и проси. И за това, за да се почувстват по-социално ангажирани и по-уютно в домовете си се опитват всячески да направят опозицията богат-беден по-приемлива.

Може би пък трябва да се започне от това, че проектът помага на европейците да станат по-толерантни с бедните. ...

Публикувана на 08/13/10 21:22 http://e-vestnik.bg/9730/ne-bednyak-a-litse-zhiveeshto-v-bednost/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване