08/13/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Стачки в Китай - прехвърляне на благата

“Нека светът разбере мощта на Китай” - пародийна реклама, дело на агенция в Гуанджоу. Снимка: данвей

Стачките в крайбрежните провинции на Китай са от полза за плановете на правителството да прехвърли производството на повече компании в бедните западни части на страната. Дали идва краят на китайския модел за евтино производство? Дали в Китай ще се появят могъщи профсъюзи? Дали авторитарната държавна власт е поставена под натиск?

Стачките в Китай повдигат много въпроси. Само че макар протестите да се увеличават, изглежда е малко вероятно да се появи национално работническо движение. Само за периода от края на май до средата на юни в южните части на страната бяха проведени 36 стачки, но при всички тях недоволството бе насочено към възнагражденията и условията на труд в отделни заводи. При нито един случай работниците не протестираха срещу властите на провинцията или дори срещу самата централна власт. Все още е забранено цели браншове да спират работа или в някой град или провинция да се стачкува организирано. Забрана, която ще продължи да се спазва.

Прави впечатление също така, че през изминалите месеци протестите бяха най-вече в заводите на тайвански или японски компании като Foxconn и Honda. Очевидно властите са допуснали тези стачки с определена цел. Според някои анализатори намерението е да се хване в ранен стадий процеса на създаване на синдикати. Като цяло след световната икономическа криза китайското ръководство продължава политиката, започната преди това - правителството иска да принуди чуждестранните компании, произвеждащи евтини стоки в богатите крайбрежните провинции, да преместят заводите си в бедния Запад.

През последните години правителството на бързо развиващата се провинция Гуандун повиши заплатите с 15 %, за да ускори този процес и да отвори място за развитие на високоплатени производства и на сектора на услугите. След скромно повишение през годината на икономическата криза минималните заплати дори бяха увеличени с 20 %. Вътрешните китайски провинции, които могат да предложат по-добра инфраструктура и данъчни облекчения, “изглежда имат добри перспективи като места за нови инвестиции”, обявява всекидневникът “Чайна дейли”, който разпространява позицията на правителството.

Чрез преместването на производствата Пекин се надява да реши едновременно три големи вътрешни проблема. Първо, отчасти да намали огромната пропаст между бедни и богати. Второ, да спре потока от милиони работници, който се стича към крайбрежните провинции. И трето, да повиши покупателната сила, така че страната да бъде по-малко зависима от износа. Множество компании разбраха повелята на времето и изразиха желание да се преместят. Дори когато се налага продуктите да се произвеждат далеч от пристанищата, през които преминава износът, дълбоко в западните провинции, откъдето готовите обувки, компютри или автомобилни части първо трябва да бъдат транспортирани до крайбрежието с влакове или камиони.

Foxconn, която произвежда продукти за HP и Apple, планира да инвестира общо 3 милиарда долара в западния град Чунцин. Производителят на компютри Dell вече също търси подходящи парцели в Запада. Множество по-малки компании, произвеждащи по поръчка, обаче не са особено ентусиазирани от идеята. “За нас е много трудно”, отбелязва Дани Лау, председател на съюза на малките и средни компании от Хонконг, подчертавайки че близо 3000 от 50 000-те компании в делтата на Перлената река тази година ще трябва да фалират, тъй като не могат да си позволят прехвърлянето на производството. Натискът обаче продължава.

Това, което става сега в крайбрежните райони на Китай, не е нещо непознато за азиатските предприемачи - японци, южнокорейци и тайванци вече преживяха този проблем, когато преди 15 години производството в собствените им страни стана твърде скъпо и те трябваше да го изнесат в чужбина. Най-вече в Китай. Сега китайското крайбрежие става твърде скъпо и фургоните отново са на път. Разликата обаче е, че производителите не трябва да напускат ...

Публикувана на 08/13/10 21:35 http://e-vestnik.bg/9749/stachki-v-kitay-prehvarlyane-na-blagata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване