08/16/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Не водят ли САЩ грешна политика в Близкия изток

Барак Обама посреща Махмуд Абас в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Последният конфликт по израелско-ливанската граница увеличи опасенията, че Близкият изток може да е на ръба на следваща война. Затова пристигането на специалния пратеник на САЩ сенатор Джордж Мичъл в Израел тази седмица с надеждата да рестартира мирните преговори трябваше донякъде да ги успокои. Това обаче не се случи. Причината: мирният процес на Обама не включва онези, които може да влязат в сблъсък с израелците това лято. Палестинският президент Махмуд Абас, когото Мичъл придума да преговаря пряко с премиера Бенямин Нетаняху, не е във война с Израел и ще остане встрани, ако избухне нов конфликт, точно както направи по време на войната в Газа.

Силите по фронтовата линия на задаващата се буря - “Хамас” в Газа, “Хизбула” в Ливан и Сирия - са съюзници на Иран и администрацията на Обама поддържа политиката на предшественика му да се опитва дипломатически да изолира самозваната “Ос на съпротивата”. Някои ограничени опити за преговори бяха направени по посока на Дамаск, до голяма степен с надеждата Сирия да бъде отдалечена от Иран. Но при липса на какъвто и да е ход да се прекрати израелската окупация на сирийска територия в Голанските възвишения, те няма да доведат до нищо.

Администрацията направи ограничени опити да ангажира Иран по ядрения въпрос и използва предизвикателното отношение на Иран като допълнителен мотив за това, че Иран трябва да бъде изолиран. Вашингтон обаче има малко канали към съответните лидери, в случай че избухне конфликт по северната граница на Израел или в Газа. И на двата фронта крехкото спокойствие се поддържа не от споразумения, а от осъзнатостта на всяка страна за загубите, които може да понесе, както физически, така и политически, в случай на нова конфронтация. И в двата случая обаче противниците действат с презумпцията, че нова война е неизбежна в някакъв момент.

Дипломатическият бойкот на администрацията на Буш към “лагера на съпротивата” не успя да спре нарастващото му влияние, циментира съюза на страните в него и остави Вашингтон и западните му съюзници с изключително малък достъп до лидерите, които вземат важните решения. Това може и да не е разтревожило много администрацията на Буш, защото тя си представяше региона вкопчен в битка до край между “умерени” и “радикали” - голям съюз между умерени араби, които ще се присъединят към Израел и САЩ, за да победят Иран и неговите съюзници.

Стабилността не бе приоритет за администрацията на Буш. Когато загрижени европейци оказаха натиск върху Вашингтон да помогне за прекратяване на опустошителната израелска война през 2006 г. срещу “Хизбула” в Ливан, тогавашният държавен секретар Кондълиза Райс стана известна с отговора си, че “няма интерес да се върне предишното статукво”. Но, разбира се, до голяма степен стана точно това, защото демонстрирането на сила от страна на САЩ и Израел в региона не успя да елиминира “радикалите”.

Турция бе най-важният съюзник на САЩ, който решително скъса с подхода на администрацията на Буш към региона, като изгради свои собствени мостове към “лагера на съпротивата” с убеждението, че той не може да бъде подминат и че регионът не може да бъде стабилизиран, без неговите интереси да бъдат взети предвид. Подходът на Турция бе заклеймен от някои на Запад и в Израел като заставане на страната на Иран.

Британският премиер Дейвид Камерън обаче след Вашингтон неотдавна посети и Анкара и поиска да спечели благоразположението на турското лидерство, като нарече Газа “затворнически лагер”, както бе направил премиерът Реджеп Ердоган - очевиден опит да се включи подкрепата на Турция в посредничеството за решаване на конфликтите в региона. Добрите отношения на Турция с “радикалите”, съчетани с дълготрайния и макар и донякъде помрачен, съюз за сигурност ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване