08/19/10 21:07
(http://e-vestnik.bg/)

Избори в Австралия - рижата дама срещу царя на гафовете

В събота австралийците са призовани да подновят състава на парламента си на предсрочни парламентари избори, насрочени по настояване на лейбъристите на министър-председателката Джулия Гилърд, които се надяват да затвърдят мнозинството си. Изходът от вота обаче е несигурен. След като дълго време двамата основни претенденти бяха с изравнени позиции в допитванията до общественото мнение, накрая Гилърд успя да увеличи преднината си пред съперника си Тони Абът. Това показва най-новото допитване на “Нюзпул”, публикувано в понеделник, според което, Гилърд има преднина от 4 пункта пред Абът и се ползва с подкрепата на 52 процента от сънародниците си срещу 48 процента за Абът.

Но според анализаторите нищо не е предрешено. Има дори прогнози, че за първи път от 70 години в Австралия може да има парламент без мнозинство. “За момента, както изглежда, може би ще имаме парламент без мнозинство”, казва Мишел Ливайн, директор на социологическия институт “Рой Морган”. Самата Джулия Гилърд призна, че това е най-оспорваната предизборна кампания в историята на Австралия. Допитване на “Рой Морган” от събота й даде преднина от 2 пункта пред Абът (тоест 51 срещу 49 процента). Друг сондаж, публикуван същия ден от “Нилсен”, я постави доста по-напред - с 53 срещу 47 процента за Абът.

През юни Гилърд стана първата жена премиер на Австралия, след като измести Кевин Ръд начело на лейбъристката партия. Колкото и парадоксално да е, тя плаща за бруталния начин, по-който завзе властта. “Това наистина натежа през първите седмици на кампанията на лейбъристите”, смята Ливайн, според която, именно тогава част от лейбъристкия електорат се е приближил към либералната коалиция. По време на предизборната кампания, която според много наблюдатели върви доста вяло, лейбъристите изтъкнаха икономическите си успехи. Австралия, благодарение на мащабния план за икономически подем, се оказа единствената развита икономика, която избегна рецесията по време на глобалната криза.

Настоящото правителство обещава да продължи с инвестициите в инфраструктурните проекти (30 милиарда евро, вложени в мрежа за високоскоростен трафик), както и в проекти в областта на образованието и на здравеопазването. В ущърб на правителството обаче е неговият проект за данъци върху огромните печалби на минната индустрия. Консерваторите от своя страна обещаха да намалят държавните разходи и да спрат корабите с бежанци, които искат убежище в страната. В действителност именно темата за незаконната имиграция би могла да изиграе роля в съботния вот в една страна, в която прииждат бежанци от Афганистан и Шри Ланка, поели риска на опасно пътуване по море.

В началото на юли Гилърд промени позицията си по спорния проект за център за задържане на незаконни имигранти в Източен Тимор и обяви, че се подновява разглеждането на молбите за убежище за бежанци от Шри Ланка - процес, което беше временно прекратено от предшественика й. Абът, който е роден във Великобритания, и който признава, че Австралия е страна, създадена от емигранти, пое ангажимента да ограничи броя на имигрантите. 14-те милиона регистрирани гласоподаватели в Австралия, където вотът е задължителен, може да излъчат в събота еднакъв брой депутати в парламента от редиците на лейбъристите и на консерваторите, за първи път от септември 1940 г.

Хейдън Манинг, професор по политически науки в университета Флиндърс, смята подобен сценарий за малко вероятен, но отбелязва, че каквото и да се случи, новото правителство ще трябва да преговаря със Зелените, третата парламентарно представена сила. Иначе по време на предизборната кампания двамата опоненти Гилърд и Абът не скриха различията си.
Гилърд е бивша адвокатка, известна с решимостта и ефикасността си. През 2007 г. става вицепремиер в правителството на Ръд и се прояви като един от най-ефикасните министри в кабинета. Натоварена и с поста на министър на заетостта и на образованието, тя ръководеше амбициозна програма за инвестиции в училищата, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване