08/20/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Моят брат, наркобаронът Пабло Ескобар

Полицейска снимка на Пабло Ескобар

Роберто Ескобар е по-големият брат на Пабло Ескобар. Роберто, като счетоводител на картела „Меделин”, единствен има пълна яснота за всички спекулации и престъпни схеми, с които могъщата организация се е занимавала. През 1992 година той се предава на полицията и се превръща във ВИП затворник до момента, в който получава писмо-бомба, което избухва в ръцете му. След атентата губи частично зрението и слуха си. Докато се лекува в строго охранявана клиника недалеч от родния си град, решава да създаде книга, с която за последен път да разкаже цялата истина за брат си Пабло и съвместния им бизнес. Предлагаме откъс от книгата „Пабло Ескобар – тайните на наркобарон №1” на ИК Милениум.

Да, наистина брат ми държеше под контрола си не само колумбийското правителство, но и влиятелни политици в чужди кабинети, „негови хора” бяха най-важните фигури на най-важните постове у дома и по света. Да, наистина управляваше почти целия наркотрафик в Южна Америка, но също така е вярно, че единствен успя да създаде работеща система за социална осигуреност и трудова заетост на хората от най-бедните и изостанали райони в Колумбия. Месечно губеше с лека ръка по 10% от стоката, а и от складираните пачки с банкноти заради дъждовете, влагата и гризачите, но пък бе достатъчно находчив да финансира закупуването на подводници за транспортиране на кокаина и да създаде собствена армия, която да води война срещу държавата и другите картели. Бях неотлъчно до него през по-голямата част от времето. Затова всичко, което знам, съм го видял лично или ми е било разказано от него. А останалото – ако има такова – издъхна на покрива, с Пабло.

***
Не си спомням в кой ден точно Пабло ми каза цялата истина за своя бизнес. Вероятно скоро след гореописаните събития. Тъй като аз се занимавах с парите, естествено, се налагаше да бъда в течение. Превръщането на листата кока в алкалоид се осъществява в процес, състоящ се от няколко фази. Не е необходимо той да бъде извършван непременно от експерти – достатъчни са хора, които да спазват елементарната последователност на различните етапи. Не е по-сложно от месенето на кейк. За тази работа се пригажда лаборатория, наречена кухня. Това е, условно казано, лаборатория, тъй като за тази цел може да се използва всяко място – както хубава къща, така и джунглата. Впоследствие, наемайки хиляди хора, Пабло направи множество лаборатории в самото сърце на колумбийската джунгла, далеч от значими пътни артерии.

Но първата му лаборатория се помещаваше в една двуетажна къща в Белен, купена от Пабло. Беше най-обикновена къща в жилищен квартал. Работниците, или както биваха наричани – готвачите, живееха на втория етаж, а по-голямата част от първия етаж беше пригодена за самата „кухня”. От няколко стари хладилника Пабло беше направил прости пещи, в които се приготвяше сместа. Къщата се различаваше от околните само по закритите прозорци, за да не може никой да вижда вътре. В началото не беше нужно да се плаща на полицията, която беше в неведение какво става в къщата.

Единственият проблем беше силният мирис на химикали. Пабло се тревожеше, че съседите могат да се оплачат на полицията, и тогава реши да направи лабораторията в джунглата. Тогава именно започна да се разраства бизнесът. По онова време бе невъзможно човек да си представи какъв размах щеше да добие той и какви несметни богатства щеше да донесе. Бе несравним с каквото и да било. Президентът на Колумбия Вирхилио Барко по-късно щеше да каже: „Такава голяма и могъща организация като тази никога досега не е съществувала на света”.

Само за ...

Публикувана на 08/20/10 21:30 http://e-vestnik.bg/9796/moyat-brat-narkobaronat-pablo-eskobar/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване