08/21/10 07:05
(http://e-vestnik.bg/)

Любен Дилов: Под водата забравяш всичко. На иронична дистанция съм от политиката

Любен Дилов след гмуркане. Снимка: авторката

На кея на пристанището в Созопол на обед е горещо, асфалтът е нагрят. Две деца, момче и момиче, които помагат през лятото в Центъра за техническо гмуркане, чакат група водолази да се върнат от тренировка в морето. Те доближават с лодката. Сред групата водолази е и Любен Дилов–син. В първия момент това занимание, на което се е отдал от известно време насам, изглежда като екстравагантност. Но гмуркането може, освен удоволствие, да има други цели. Журналистът и доскорошен депутат членува във водолазна фондация, която която всяка година организира изследователски експедиции в помощ на Центъра за подводна археология.

Под водата има повече неща, отколкото човек може да си представи. Това проличава дори от слънчевите очила, които единият водолаз от пристигналата вече група изважда някъде край кея изпод блестящия скут на крайбрежната вода, след като лодката акостира. Любен Дилов-син има шоколадов цвят на кожата и след като завързва старателно лодката за брега, навлечен  в шорти  на бели черепи, започва да слага черните, приличащи на гума дрехи в нещо като големи казани, пълни с вода. “Солта от тях трябва да се махне”, обяснява приветливо, говори оживено. След малко вече е в близкото заведение, както за интервюто, така и за обяд. Защото след гмуркане човек огладнява.

- В момента в Созопол върви интересна подводна експедиция. Какво търсите и какво правите лично вие в нея?

- Експедицията търси една съветска подводница, останки от  антични корабокрушения, ще проучи и два обекта – вероятно големи кораби, за които няма никакви данни.

Любен Дилов под водята. Снимка: личен архив

Черно море по принцип е много недружелюбно към хората, то е студено, нискокислородно, нискосолено море, но в този смисъл е “любезно” към антиките, защото ги запазва. Интересно е, че през Средновековието то е почти затворено за корабоплаване от Европа, т.е. турците не са пускали кораби нагоре през Босфора, плували са само техни гемии и са се правили излючения за венецианци и генуезци. Затова под водата има толкова много антични кораби и кораби от 20 век, а няма средновековни кораби. На нашите археолози и историци им е много интересно, когато се намери кораб от 1600-а - 1800-а година. За първа година имаме и официални спонсори – фирмите Риск Енженеринг и GCR, които помагат много за един конкретен етап от търсенията.

Имаме данни за много интересно корабокрушение от 7 век преди Христа – малко проученият период на колониализацията на Черно море от древните гърци. Докато търсим следи от него, се натъкваме  и на други неща, които не сме очаквали да са там, както стана със средновековния платноход “Мина”.  Той е на 90 метра, което прави проучванията много трудни. По снимките съдим, че е най-вероятно някакъв бриг, но докато разберем, ще се казва “Мина”, на името на малката дъщеричка на Владимир Явашев. Ще се гмурнем там отново, ще потърсим някакви следи, които да го определят и датират… Или самият борд ще бъде почистен, за да се види името му. Тогава вече идва сложната задача да го открият по световните архиви, къде е бил, защо е потънал и т. н.

Любен Дилов връзва лодката, която докарва водолазите след гмуркане. Снимка: авторката

- Кой участва във фондацията, която ви финансира?

- Основателите на  BSTD са Владимир Явашев, който е нещо като изпълнителен продуцент на проектите на Кристо (б. р. – художникът е негов чичо) и син на актьора Анани Явашев. Владо е много добър технически водолаз, един от малкото, имащи правото да преподават техническо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване