08/22/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Папата, пресата и правозащитниците в защита на ромите

Папа Бенедикт Шестнайсети. Снимка: официален сайт

Да се научим да приемаме законните човешки различия, подобно на Исус, дошъл да обедини хората от всички нации и езици, призова Бенедикт Шестнайсети. Това стана дни след репатрирането  от френското правителство на над 200 роми в Румъния и България. “Богослужебните текстове днес ни напомнят, че всички хора са призовани към избавление. Това е и покана да се научим да приемаме законните човешки различия, подобно на Исус, дошъл да обедини хората от всички нации и езици”, каза папата.

Той отправи призива си по време на неделната молитва “Ангелус” (Ангел Господен), обръщайки се към френските поклонници и студентите от парижка енория. Бенедикт Шестнайсети, който говори от лятната си резиденция Кастел Гандолфо близо до Рим, призова родителите да учат децата си на търпимост. Скъпи родители, възпитавайте децата си в дух на всемирно братство и солидарност, каза той. Франция върна в края на седмицата български и румънски роми в родината им, аргументирайки мярката с борбата с несигурността.

Експулсирането бе разкритикувано от Европейския съвет, който осъди акцията като създаваща опасност от разпалване на ксенофобия. Днес обаче стана ясно, че Италия също може да върне населяващите я роми по държавите, откъдето са дошли. “Изгонването на ромите е справедливо. Ние ще сме по-сурови от Саркози”, заяви италианският вътрешен министър Роберто Марони по повод връщането на роми от Франция в България и Румъния.

Експулсирането на ромите повдига въпроси във Франция, гласи заглавие във в. “Ню Йорк таймс” ден, след като първата група румънски роми бяха върнати в родината им. В края на миналия месец, след две нападения срещу полицаи, френският президент Никола Саркози обеща да отнеме френското гражданство на всеки, който застраши живота на държавен служител, и да разруши незаконните лагери, главно на роми, дошли предимно от Румъния и България. Франция изпрати в Румъния стотина роми, които според Париж предпочели да си тръгнат доброволно срещу около 385 долара, вместо да бъдат принудително експулсирани до месец, пише американският всекидневник.

Масовото експулсиране въз основа на етническа принадлежност нарушава правото на Европейския съюз, а неспособността на Франция да разгледа всеки конкретен случай също нарушава европейските регулации, казва изпълнителният директор на базирания в Будапеща Европейски център за ромски права Роберт Кушен, цитиран от вестника. Кампанията бе остро критикувана като политическа, като усилие на Саркози да си върне подкрепата на десните във френския политически спектър. Тя бе атакувана и като расистка, тъй като е фокусирана по-скоро върху етнически и расови групи, отколкото върху отделни престъпници. Френското правителство обаче отхвърли критиките като погрешни и утопични и твърди, че се опитва да се справи с престъпността и да запази обществения ред.

В репортаж за ромите в Марсилия на в. “Гардиън” те казват, докато събират багажа си, че се опитват да се отърват от тях. Най-пренебрегваната общност в Марсилия е обзета от страх и примирение. Страх заради засиления напоследък натиск от страна на властите и примирение, понеже след години на многократно експулсиране и жестока социална изолация, за мнозина от тях сегашните събития не са ново преживяване. Дори за малцината успели да плуват срещу течението и да постигнат по-голямо интегриране, шансовете за реален успех са малко.

“Гардиън” цитира 27-годишен мъж, който живее в Марсилия от дете, но все още няма лични документи и не може да си намери работа. Дискриминацията няма да си отиде. Франция се превърна в обратното на свободата, равенството братството. В Румъния също има дискриминация. Никой не ни иска. Място за нас няма нито в Румъния, нито във Франция, казва той. Правозащитниците акцентират върху огромен недостатък в плана на Саркози: след три месеца, гражданите на най-новите членки на ЕС може да бъда прогонени от Франция, тъй като не разполагат “с достатъчно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване