08/24/10 03:34
(http://e-vestnik.bg/)

За новите глупости на Божидар Димитров – български паспорт срещу 100 хил. евро


Божидар Димитров в предаването “Горещо”. Снимка: от екрана

Б. р. – Министърът на българите в чужбина Божидар Димитров направи няколко заблуждаващи изявления за придобиване на български паспорт срещу дарения. Също така некомпетентно заяви, че в САЩ е практика да дават паспорт срещу пари. Думите му останаха без отзив в медиите, с изключение на mediapool.bg и един по-голям коментар на английски в сайта novinite.com. Помолихме авторката, която има и българско, и американско гражданство, да го напише на български, специално за e-vestnik.

Откриването на мощите на св. Йоан Кръстител в родния му Созопол зареди с ентусиазъм министъра на българите в чужбина Божидар Димитров, и той продължава с изявления в същия дух.
Министърът, който изглежда трудно се владее, прави гаф след гаф. Пример са последните му съобщения, че у нас вече имало американци и канадци, получили български паспорти срещу …пари. Това станало възможно поради нови законодателни промени, даващи достъп до българско гражданство на чужденци дарили значителни средства на България.
Пред вестник “Стандарт” Божидар Димитров разясни, че дарението трябва да бъде в размер поне 100 хиляди евро и да е насочено към културна институция. Инвеститори, допринесли 1 милион лева за страната, както и хора с големи заслуги в спорта или науката, също минавали по бързата процедура.

В телевизионно интервю пък министърът ни информира, че първите му двама „клиенти” (както той сам ги определи) били американец и канадец, и направили дарения за църкви и манастири, ама имало и трето дарение от 165 000 евро за „един институт за изучаване на икономиката”.

Димитров обясни по следния начин как двете българки, съпруги на чужденците, искали за мъжете си български паспорт:„Яки, хубави, здрави българки и казват – искам мъжът ми да бъде българин. Аз даже съм се опитвал да ги въздържа и им казвам: защо харчиш така парите на мъжа си?! А те казват – той е богат, бълха го ухапала. Те и двамата са много хубави мъже, бизнесмени и със смях приемат това. Казват – давай, така и така ще живеем тук.” Така Димитров демонстрира отново, че теми, свързани с жени, пари, история и патриотизъм му въздействат като стимуланти.

Недодяланият изказ и арогантното поведение на министъра, които напоследък са обект на остра критика, май не са най-голямото зло.
След изявите на Димитров, юристът Янаки Стоилов (БСП), цитиран от „Медиапул”, каза че даването на гражданство срещу пари е било обсъждано, но е отхвърлено и не е записано в закона. Подобна възможност съществува в Закона за чуждите граждани, не в Закона за българското гражданство, но тя не е свързана с предоставяне на български паспорт, а касае разрешение за постоянно местожителство за инвеститори с над 1 милион лева.
На въпрос на журналист от Българското национално радио според какви точно законодателни промени въпросните американец и канадец се сдобиват с наши паспорти, преди да изтече задължителният тригодишен срок за брак с български гражданин, Димитров неохотно си призна, че никъде в закона не е записана такава възможност. И набързо си намери извинение, гневно обяснявайки на журналистката, че „даването на паспорти срещу пари било обичайна практика във всички демократични страни, особено САЩ и Канада.

Второто му обяснение е още по-самомнително – решението за двата паспорта се основавало на неговото собствено тълкуване на член 16 от Закона за българското гражданство, където се казва, че последното може да бъде придобито, “…ако Република България има интерес от натурализацията на дадено лице или ако то има особени заслуги в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта“.
Привличане на чуждестранни инвестиции, и то за култура и реставрация на исторически паметници, на пръв поглед изглежда нелоша идея, особено за бедна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване