08/24/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Уго Чавес и градът стрелбище

Президентът на Венецуела Уго Чавес с Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

Шансът да бъдете простреляни насред улицата в Каракас е може би по-висок от където и да било другаде, извън военните зони. Чъук Уон Е Сънъ, бейзболистка от Хонконг, разбра това на 13 август. Докато участваше в мач от Световното първенство по бейзбол за жени, насред терена на стадион във военна база в столицата заблуден куршум я рани в крака. Отборът й веднага се оттегли от турнира.

Това постави в неудобно положение правителството на Уго Чавес, на което предстоят парламентарни избори на 26 септември. То заяви, че стрелбата е изолиран инцидент и премести турнира на друг стадион, извън града. Властите обаче имат и друго решение на проблема с престъпността - да скриват тревожните статистики за престъпността и да не позволяват на медиите да публикуват кървави изображения.

Правителството спря да публикува информация за убийствата преди няколко години. Въпреки това Роберто Брисеньо-Леон от неправителствената организация “Венецуелска наблюдателница на насилието” твърди, че според правителствен доклад, с който той се е сдобил, броят на убийствата за страната е 75 на 100 000 души, в сравнение с 49 преди едва четири години. Това е почти двойно повече от убийствата в съседна Колумбия, където партизански групи продължават да водят война с властта.

Според доклада броят на убийствата в Каракас достига изумителните 220 случая на 100 000 души. Това е повече дори от мексиканския град Сюдад Хуарес, в който се води война между наркокартелите и властите. “Ни най-малко не се съмнявам, че Каракас е най-опасният град в света”, коментира Брисеньо-Леон. През 1998 г., преди Чавес да стане президент, в страната бяха регистрирани общо 4550 убийства. Този брой се запази сравнително непроменен още няколко години. Ако се беше задържал, над 70 000 от онези, които се простиха с живота си по насилствен начин през последното десетилетие, все още щяха да са живи. Броят на убийствата обаче нарастваше неумолимо и през 2009 г. е достигнал 19 113, твърди Брисеньо-Леон.

Когато разкрил данните за нивото на насилието в телевизионен дебат по испаноезичния канал на Си Ен Ен, думите му били посрещнати с груб смях от Андрес Исара, бившия министър на информацията в правителството на Чавес. Исара, който преди работеше за Си Ен Ен, а сега ръководи конкурентната телевизия Телесур, орган на венецуелското правителство, обвини Си Ен Ен в “журналистическа порнография”, но не представи данни за убийствата, различни от огласените. Един от основните вестници във Венецуела, “Насионал”, отвърна на кикота на Исара, като публикува в голям формат на първа страница снимка на трупове в моргата в Каракас, направена през декември.

Властите обявиха, че ще заведат дело срещу вестника за нарушаване на закон, който защитава децата и младежите от изображения на насилие. Дори да го направят, още четири вестника препечатаха снимката. Според главния следовател на Венецуела тя е направена през 2006 г., а оттогава условията са се подобрили. Тъй като медиите нямат достъп до моргите обаче, това е трудно доказуемо.

Чавес говори по телевизията и радиото с часове, по няколко пъти в седмицата, но от години не е казвал почти нищо за престъпността. Стратегията да се премълчават проблемите се оказа печеливша в политическо отношение. Според резултатите от анкети мнозинството от венецуелците не го държат пряко отговорен. С нарастването на насилието обаче тази тенденция започва да се променя. “Хората започват да обвиняват президента”, твърди Раул Кабрера от социологическата агенция Консулторес 21. В една от нейните анкети, направена в началото на юни, 55 процента от отговорилите са посочили Чавес като пряк виновник за най-належащите си проблеми, в които престъпността заема челно място.

Ако съдим по реакцията на говорителите на държавни институции от последната седмица, хората на Чавес са ...

Публикувана на 08/24/10 21:20 http://e-vestnik.bg/9817/ugo-chaves-i-gradat-strelbishte/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване