08/25/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ирак открива порното

Голите жени на кутийката с DVD в будка в Багдад говорят красноречиво: в Ирак настъпва промяна, независимо дали ви харесва или не. Стотици DVD-та с порно са натрупани на височина един лакът върху дървена маса в разнебитения павилион на Ясим Ханун на тротоар в центъра на града. На другите маси има холивудски хитове като “Кинг Конг”. Не е изненада обаче, че именно филмите със секс се продават най-добре.

“Имам всичко”, казва Ханун за своята сбирка от секс-филми, като се ухилва палаво с истинската убедителност, която само един 22-годишен младеж с тесни дънки и зализана назад коса може да докара. “Какво искате? Имам чужди филми, арабски, иракски, индийски, с участието на звезди, каквото пожелаете.”

Порното по странен начин разказва историята на положението със сигурността и политиката на Ирак от свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. То се появи в периода на вакуум, когато всичко беше позволено, настъпил веднага след нахлуването на САЩ, после отново съществуваше скришом насред анархията, когато през 2008 г. въоръжени милиции бродеха из столицата и убиваха онези, които смятаха за неморални. Повторната му поява оттогава отразява подобряването на сигурността, но и това, че крехкото правителство е заето с по-належащи въпроси от пикантните филми.

Като се има предвид, че от пет месеца политиците безуспешно се опитват да съставят ново правителство, съдбата на Ханун в занаята зависи не толкова от търсенето на стоката му, колкото от това кой ще дойде на власт и дали ще се запази сигурността. Откритостта, с която порното се продава по някои улици на Багдад, е почти нечувана в арабския свят.

Във всяка страна в региона, с изключение на Ливан, Израел и Турция, порнографията е незаконна, в съответствие с консервативните нагласи на мюсюлманите. Това не значи, че тя не съществува - международните сателитни канали и интернет я доставят право в домовете на хората, макар че много правителства се опитват да блокират неприлични уебсайтове. Полицията, на която не й се налага ежедневно да се занимава с бомбени нападения, както на тази в Багдад, има повече време, за да не позволява разпространението на порно по улиците.

Но след нахлуването през 2003 г. то се появи свободно по тротоарите в Багдад - знак за отпадането на всички правила със свалянето на Саддам. Нямаше ги вездесъщите сили за сигурност, които с жестокости поддържаха закона и реда по време на предишния режим. На тяхно място, макар и за кратко, се появи възторг и надежда за новия Ирак.

В продължение на няколко месеца след нахлуването ресторантите работеха усилено, нощните клубове пулсираха с ритъма на арабска музика. А със западните войски и тяхната поддържаща армия от чужди фирми по сигурността дойде порното, строго забранено при режима на Саддам.

Деца го предлагаха в Зелената зона - укрепената област в Багдад, където са сградите на иракското правителство и американското посолство. Амбулантни търговци го продаваха пред хотелите, където бяха отседнали представители на международните медии. “Момичета на вътрешното министерство” беше заглавието, измислено от някой шегобиец за една колекция.

Но следвоенният бум на неприличните филми просъществува за кратко. След 2004 г. изглеждаше, че Ирак се разпада на милиции и въоръжени групировки. Екстремистките сунитски групировки като иракския клон на Ал Каида бяха във вихъра си - отвличаха, обезглавяваха, извършваха самоубийствени нападения с бомби и стрелкови оръжия.

Шиитските милиции доминираха в цели райони на столицата, а страната, обхваната от насилие между отделни фракции, потъваше в анархия. В същото време шиитските милиции предприеха кампания на сплашване и насилие, насочена срещу продавачите на алкохол, нецензурни филми и всякакви други неща, които смятаха за забранени от исляма.

“Беше зле”, казва Амар Джамал, собственик на друг павилион за DVD близо до Ханун. Джамал бил арестуван и пратен в затвора за ...

Публикувана на 08/25/10 21:30 http://e-vestnik.bg/9825/irak-otkriva-pornoto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване