08/25/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Сомалийските бунтовници пребиват жени като талибаните

Джейсън Страциузо, Мохамед Хасан

Мъжете са принуждавани да си пускат бради. Жените не могат да напускат дома си без роднини от мъжки пол. Музиката, филмите и гледането на спорт по телевизията е забранено. За наказание се отсичат крайници, а публичните екзекуции чрез пребиване с камъни са забавление за хората. Сомалия прилича все повече на Афганистан под управлението на талибаните - двете отстоящи на повече от 3000 км страни нямат централно правителство, и в двете има ислямистки милиции, които държат в покорност населението.

Тактиките на Аш Шабаб в Сомалия и талибаните в Афганистан все повече започват да се уеднаквяват. Тези тактики бяха ефективни за талибаните до 2001 г., когато инвазията на САЩ ги преустанови; сега те се завръщат. Междувременно Аш Шабаб пое контрола върху големи части от пустинната страна на Африканския рог.

Последното заемане на тактика, използвана от афганистанските талибани, бе разпореждането на Аш Шабаб всяко домакинство в Южна Сомалия да даде по едно момче в редиците на бойните отряди на групировката. Бездетните семейства трябва да плащат по 50 щатски долара месечно на Аш Шабаб; толкова е средният доход на човек в Сомалия.

Според един от командирите в Аш Шабаб подобието в тактики и идеологии се дължи на факта, че двете групировки се придържат към строгата форма на исляма. “Дълбоко споделяме още едно нещо - омразата към неверниците”, каза пред АП командирът Абу Даиб.

Някои експерти твърдят, че съвпаденията не са случайни. Представители на службите за сигурност в САЩ и други страни се безпокоят и от една друга прилика: и талибаните, и Аш Шабаб са свързани с Ал Каида. До падането си от власт талибаните даваха убежище в Афганистан на Осама бин Ладен. Мнозина анализатори смятат, че сега Аш Шабаб е под контрола на чуждестранни бойци, свързани с Ал Каида, които са усъвършенствали уменията си в Ирак и Афганистан.

Миналия месец Аш Шабаб пое отговорност за първото си нападение в чужбина - двойния бомбен атентат в Уганда, при който загинаха 76 човека, докато гледаха по телевизията мач от световното първенство по футбол. Властите в Уганда обявиха, че най-малко един от атентаторите, направил признания, е от Ал Каида. Едновременните нападения на няколко места са отличителен белег на Ал Каида.

И талибаните, и Аш Шабаб се вместват във властовия вакуум след гражданска война с неясен изход и първоначално биват приветствани от обществото, което отчаяно се нуждае от законност и ред под някаква форма. Нещото, което хората получават е изключително строг наказателен кодекс. Сега талибаните печелят почва, въпреки усилията на силите на НАТО да ги отблъснат, и безочливо се похвалиха по-рано този месец с влиянието си чрез екзекуцията на жена, пребита с камъни, вероятно заради прелюбодеяние. Преди два месеца Аш Шабаб обвини 27-годишния работник Ахмед Али Шуке, че е правителствен шпионин и му отряза езика.

Талибаните и Аш Шабаб печелят известна симпатия, като се представят за защитници от нашествениците безбожници. Чуждестранните сили - войските на Африканския съюз в Сомалия и силите на САЩ и НАТО в Афганистан - подхранват тази теза, когато убиват цивилни при свои операции. “Хюман райтс уоч” заяви през април в доклад, че стабилността в Сомалия и постигната чрез “жестоки репресии и бруталност”. Няколко жени разказали пред правозащитната организация, че са били бити с пръчка или вкарвани в затвора, защото подпомагали семействата си като продавали чай, но така контактували с чужди мъже.

Сомалия няма действащо правителство от 1991 г. и оттогава въоръжени групировки запълват празнината. Смята се, че Аш Шабаб, която от 2008 г. е в списъка на САЩ на терористичните групировки по света, наброява няколко хиляди членове. Стотици нейни бойци са загинали в битки, което принуждава Аш Шабаб да засили набирането на момчета и млади мъже. Затова семействата от териториите, контролирани от ислямистите, изпращат синовете ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване