08/26/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Китай и Индия - противоборството на века

Преди 100 години може би вече е било възможно да се съзрат изгряващите сили, чиито отношения и надпревара са дали облика на 20-и век. Слънцето, греещо над Британската империя, по онова време залязвало. Могъщи нови сили като Америка, Япония и Германия показват мускули на международната арена. Техният възход носи небивал просперитет, но и невиждано до тогава насилие.

Сега обмислете главното историческо събитие на тази седмица: Китай официално стана втората по големина световна икономика, изпреварвайки Япония. На запад това предизвика притеснения, че Китай ще задмине Америка по-рано, отколкото се смяташе. Погледнете обаче малко по-отдалече, разгледайте нещата в азиатска перспектива и ще видите, че основната дългосрочно противоборство на Китай е с другия възстановяващ се икономически колос - Индия. Тези два азиатски гиганта, които около 1800 г. съставляваха половината от световната икономика, не са просто държави, като Япония и Германия. По площ и население всяка от тях е континент - но въпреки блестящите показатели на растежа, беден континент.

Това е неизследвана територия, за която трябва да се мисли за десетилетия напред, не за години. Демографията не е съдба, нито дългосрочните икономически прогнози на инвестиционните банки. Преди две десетилетия Япония бе възприемана като основен икономически съперник на САЩ. Държави, огромни и сложни като Китай, могат да се представят зле или да се сгромолясат под собствените си противоречия. В краткосрочен план значението на, международните отношения на тези държави може да нарасне, дори и в Азия - например, може да се увеличи рискът от конфликт между изгряващия Китай и застаряващата, но все още силна Япония. Западните държави също все още имат значително влияние.

И така, има много неизвестни. Въпреки това с годините шансовете двата азиатски гиганта да се сблъскат отново заради спорната граница се увеличават. От начина, по който се развият отношенията между Китай и Индия, зависи дали нашият век ще бъде опорочен от същите грешки, които оставиха болезнени белези върху миналия.

Нито една от двете държави не се чувства напълно уютно в сегашното си положение. Лидерите на Китай обичат да представят вторачването на Запада в държавата им като конспирация - претекст за стоварване на повече глобални тежести върху “Средното царство” или за обкръжаването му. Вижте например американските съюзи с Япония и Южна Корея, ангажиментът на САЩ да помага на Тайван да се отбранява и зараждащите се приятелства със съперниците на Китай - Индия, а сега и Виетнам.

Тази параноя е преувеличена. Защо да няма по-големи изисквания към държава, която освен че е най-населената в света, вече е и най-големият износител, най-големият пазар за коли, най-големият източник на парникови газове и най-големият потребител на енергия (нещо, което Китай отрича)? Ако става дума за промяна в съотношението на силите, Народно-освободителната Армия (НОА) постоянно обновява технологичния си капацитет, изгражда военноморски сили за далечно плаване и бързо развива умения за овладяване на космоса и киберпространството, но все още не застрашават превъзходството на Америка, въпреки изразените тази седмица притеснения в доклад на Пентагона, за неяснотата на китайските планове.

Военните постижения на Китай обаче притесняват неговите съседи и регионални съперници. През последните няколко седмици станахме свидетели на скарването между Южна Корея (и Запада) от една страна и Китай от друга, за това как да се реагира на потопяването на южнокорейски военен кораб през март, най-вероятно от севернокорейско торпедо. Между Пекин и южноазиатските държави има спорове заради ненаситните претенции на Китай над почти цялото Южнокитайско море.

Индия също е разтревожена. Тя все още е измъчвана от унижението в кратката война с Китай преди почти 50 години. Стратегическото недоверие към Китай е дълбоко вкоренено. Индия смята, че Китай се опитва да я подкопае на всички нива - да я изпреварва в осигуряването на енергийни доставки, които и ...

Публикувана на 08/26/10 21:30 http://e-vestnik.bg/9833/kitay-i-indiya-protivoborstvoto-na-veka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване