08/27/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Странната борба за Виктор Бут - търговеца на смърт

Арестът на Виктор Бут в Тайланд. Снимка: АП/БТА

Историята около руския гражданин Виктор Бут с реноме на “оръжеен барон” и неговото екстрадиране от Тайланд за САЩ набира обороти. След като Банкок реши да предаде Бут на американското правосъдие, се появиха противоречиви информации за сроковете, а после високопоставени тайландски чиновници заявиха, че екстрадирането му няма да бъде ускорено.

Премиерът Абхисит Веджаджива и други тайландски представители обясниха вчера, че все още има неуредени юридически въпроси във връзка със случая. Дата за екстрадицията не бе посочена, но според осведомителните агенции, максималният срок, предвиден в тайландските закони, е три месеца, считано от 20 август. Пълчища журналисти от няколко държави отразяват делото на Бут, но при все това цялата история е пълна с мъгла, отбелязва “Московский комсомолец”.

Позицията на американците май е ясна. Там Бут е смятан за “търговец на смърт”, участвал в заговор с цел продажба на оръжие за милиони долари на колумбийската лява групировка ФАРК, смятана в САЩ за терористична. Самият Бут обаче твърди, че не е ходил нито в Колумбия, нито в САЩ, не е търгувал с оръжие, навремето е развивал съвсем легален бизнес в международните въздушни превози, а от 10 години насам изобщо не се занимава с никакъв международен бизнес. Дали хитрува или не - това е отделен въпрос.

Тайланд, където Бут бе арестуван, се озова между два огъня. От една страна, Банкок е под силния натиск на американците, включително на държавния секретар Клинтън и на генералния прокурор Холдър, които настояват “оръжейният барон” да бъде екстрадиран. От друга страна ги натиска Русия, според която решението за екстрадиране е чисто политическо. А между двете крайности е тайландското гледище - доколкото се знае, Банкок не смята ФАРК за терористична групировка. Нито пък Русия, коментира всекидневникът.

Нашият външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия смята да настоява за връщането на Бут в родината му, напомня той и се пита: “Защо руската дипломация изпитва толкова силен интерес към “оръжейния барон”? Западните медии подозират, че бизнесът на Бут надали би процъфтявал без подкрепата на влиятелни руски чиновници. Банални са вече и разсъжденията, че Бут е цяло съкровище като извор на тайни - американците може да ги изтръгнат от него и тогава всички ще си изпатят. Конгресмен от САЩ дори твърди, че Бут поддържа връзки с руските тайни служби.

Бут в Америка - това е нещо опасно. Там не би могъл да излезе на свобода и ще му остане само да сключи сделка, за да му намалят присъдата. Срещу което може да наприказва твърде много работи. През 90-те той явно е превозвал товари за всички, включително за ЦРУ и Пентагона, включително в нарушение на международните санкции. Тъй че много хора и организации в цял свят - включително и САЩ, може да се озоват в неприятно положение, добавя “Московский комсомолец”.

Въпросът за екстрадирането на Бут в САЩ окончателно престана да е само юридически. По-точно, никога не е бил такъв, при все че Вашингтон над две години полагаше големи усилия да докаже обратното, пише “Росийская газета”. Тайландските власти водят неравен политически пазарлък заради Бут с Вашингтон. Американците напират твърде силно да го получат - може би за да не изтърве нещо пред журналисти. А кабинетът в Тайланд явно схваща, че щом е така, Бут става много ценен затворник и може да бъде разменен крайно изгодно. С кого точно - за тайландските власти това е второстепенен въпрос. Сигурно тъкмо затова не бързат да го предадат на американците, предполага московският официоз.

От друга страна, тайландското правителство разбира, че тази политическа битка се разиграва между видимо неравни сили. Вашингтон неведнъж е доказвал, че знае как да си вземе, каквото пожелае. Американците постигат това с всички средства, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване