08/27/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Швейцария предизвиква Европа с референдум за смъртното наказание

Швейцария се кани да хвърли ново предизвикателство към общоевропейските порядки. Още неизстинала от страстите около неотдавнашния референдум, забранил строежа на минарета, държавата готви нов “подарък” за толерантна Европа. Жителите й започнаха да събират подписи за референдум, който да възстанови смъртното наказание.

Официално отменено през 1942 г., то обаче продължава да се прилага в тогавашните военни времена. Ще припомним, че последният разстрел в Швейцария датира от 1944 г. През Втората световна война там са изпълнени общо 12 смъртни присъди, 11 от които срещу граждани на хитлерова Германия, чиито действия сериозно накърнили сигурността на Швейцария.

Какво е накарало хората в алпийската държава да стигнат до мисълта за възстановяване на такъв “анахронизъм” и “отживелица от миналото”? Предложението бе лансирано от седемчленна инициативна група, след като роднини на участниците в нея станали жертви на изнасилвачи педофили. Тя настоява да бъде въведено смъртно наказание “за особено тежки престъпления като сексуална гавра с дете, изнасилване или принуждаване към сексуални действия”.

Очаква се връщането на смъртното наказание в Швейцария да предизвика мощна вълна на протести от европейските й съседки. Вероятно те за пореден път ще обърнат внимание, че подобни волеизявления влизат в противоречие с Европейската конвенция за защита на човешките права. На Швейцария няма да й е за първи път - тя два пъти е ставала обект на такива обвинения. При всяко положение федералният съвет на алпийската република, разпоредил предварителна експертиза, не откри никакви пречки за започване на подписка.

Какви са изгледите да бъде организиран предложеният плебисцит? За свикването му е необходимо до 24 февруари 2012 г. да бъдат събрани 100 хиляди подписа. Не се знае всъщност как ще реагира населението. Лидерите на повечето политически сили например, включително на влиятелни партии като Християндемократическата и Социалдемократическата, посрещнаха крайно негативно тази инициатива.

Мнозина швейцарци обаче разграничават своите политически симпатии от мненията по въпроси като забраната върху строежа на минарета и възстановяването на смъртното наказание. Ще напомним, че по-рано държавата организира друг референдум, който видимо подразни съседките й - за доживотно задържане под стража на особено опасни престъпници, излежали своите присъди.

Всеки пътувал из европейски държави може уверено да заяви, че швейцарците са много по-консервативни от своите съседи. И често пъти става дума за положително качество, а не за недостатък. За разлика например от французите “европейските планинци” се отнасят далеч по-сериозно към религиозните въпроси и семейството като институция, повече милеят за опазването на националната си култура. И смятат, че си е тяхна лична работа да определят как ще живее страната им занапред.

Наистина демокрацията, за която неспирно се говори на Запад, включва и свобода на волеизявлението. Ако тя бъде ограничена, това ще е крещящо нарушение на гражданските права на швейцарския народ. Освен това, местните жители лесно биха се позовали на факта, че смъртното наказание е неотменим атрибут дори на САЩ, тази “крепост на световната демокрация”.

Неслучайно Швейцария до ден-днешен не е членка на Евросъюза, при все че е сключила с общността ред основополагащи споразумения (включително Шенгенското) и от тях личи, че е готова още утре да влезе в ЕС. Всичко свършва обаче дотук. И нищо чудно. В икономически план Швейцария е сред най-развитите държави в Европа и няма намерение да жертва нито частица от своя суверенитет заради членство в ЕС. А щом не членува в организацията, Евросъюзът може само да се възмущава от нейното поведение.

Ще припомним случая с Беларус, останала до последно време единствената европейска държава, където се изпълняваха смъртни присъди. Заради това, както знаем, тя бе изключена от ПАСЕ, ограничени бяха и външните й контакти. Швейцария обаче не е Беларус - няма как, твърде много означават споменатите й вече икономически връзки с ЕС, включително в банковия сектор.

Нека обаче само си представим какво ще стане, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване