08/29/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ след Ирак - не подценявайте свръхсилата и нейния президент

Барак Обама в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Когато през следващата седмица Барак Обама потвърди, че всички бойни подразделения на САЩ са напуснали Ирак, можете да бъдете сигурни в едно нещо. Той няма да повтори триумфалния тон на твърдението на Джордж Буш отпреди седем години, че американската мисия е приключила.

Обама винаги е смятал, че това е “негласна” война и събитията потвърдиха до голяма степен, че той е прав. Америка и съюзниците й може би освободиха Близкия изток от един кървав диктатор, но прехвалените оръжия за масово унищожение на Саддам Хюсеин се оказаха химера и заплатената цена с живот на американци и особено на иракчани бе ужасяваща. Наистина Ирак вече не е диктатура. Благодарение отчасти на самотния отказ на Буш да се вслуша в призивите да удари и да се оттегли сектантското кръвопролитие след инвазията бе овладяно. Но новата демокрация в страната остава хронически несигурна, което е една от причините да останат 50 хиляди “подкрепящи” войници.

Според мнозина американци злополучията в Ирак символизират големия погрешен завой, направен от Америка, след като Осама бин Ладен я нападна на 11 септември преди девет години. Близо шест от десет американци сега казват, че са против “добрата война” на Обама - тази срещу Ал Каида и талибаните. Америка, чиято икономика е обезкръвена, с безработица достигаща близо 10 на сто и дългове с размери докъдето стигат очите, губи доверие в своите способности и навярно в своите нужди да формира събитията в далечни райони като Централна Азия или Близкия изток.

Даже и в този период на икономии Америка все още надскача всички по военна мощ и ще дава 700 милиарда долара годишно за военни разходи - почти толкова, колкото целия останал свят заедно. Но изминалото десетилетие изкара наяве границите на високо технологичната мощ. Технологията направи възможно Америка да завоюва Афганистан и Ирак светкавично и при незначителни загуби. Но да бъдат покорени се оказа по-трудна работа. От двата милиона американци, служили в двете войни през изминалото десетилетие около 40 хиляди бяха ранени и над 5000 загинаха.

Ако вземем пред вид всичко това, чест прави на Обама, че устоя на изкушението да не последва настроенията на хората и да премести фокуса си изцяло върху вътрешни проблеми. Вътре в себе си Обама може би е по-загрижен за градивните процеси у дома, отколкото за демонстрации на суперсила в чужбина. Но ако е така, инстинктът му го възпира.

Републиканците обвиняват Обама, че се извинява от името на Америка и се кланя на конкурентите. Те имат право да твърдят, че неговите сондажи дават противоречиви резултати. Китай го сряза на копенхагенската среща на върха за климата, иранците отблъснаха протегнатата от него ръка и голяма част от добрата воля, която той спечели сред мюсюлманския свят след речта си в Кайро, се изпари през последвалата година на застой в Палестина.

Отчитайки чувствителността на Китай, Обама все пак не спря да продава оръжия на Тайван или не отказа да се срещне с Далай Лама. Америка работи много по-усилено, отколкото през последните години за укрепването на своите съюзи в Югоизточна Азия независимо от оплакванията на Китай.

И въпреки че Обама сбърка в първата си намеса в арабско-израелския мирен процес (той поде битка с Израел заради селищата, която после сякаш изостави), той започна да работи по този конфликт още в началото на мандата си за разлика от други президенти и изглежда ще продължи да го прави. Следващата седмица той ще открие нов щурм на директните преговори между Израел и палестинците под егидата на президента на Египет и краля на Йордания.

Барак Обама имаше и своите провали, но този списък от положени усилия най-малкото опровергава твърденията, че той пренебрегва интересите на Америка в света ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване