08/31/10 18:45
(http://e-vestnik.bg/)

Мафиотска банда в Мексико обяви война на полицията и телевизията

Фотограф снима пораженията от бомбена експлозия пред полицейски участък в мексиканския град Дуранго. Накробандите в Мексико по традиция атакуват полицията. Снимка: Уебшотс

Бандата “Сетас” (б. р. - в която участват бивши барети от елитни части в Мексико) отправя все повече предизвикателства към властите с атентати срещу полицията и срещу една телевизия, както и с отвличането на полицаи, след разкритие за приписваното й убийство на 72 незаконни имигранти близо до границата със САЩ.
Последната експлозия е от нощта на събота срещу неделя. Взривното устройство било хвърлено от кола срещу полицейски участък в североизточния пристанищен град Тампико. Ранени са един полицай и един цивилен.

В същия район две бомби избухнаха в събота в Рейноса, при границата с американския щат Тексас, при което най-малко един човек е ранен. Там протича процесът на идентификация на избитите от “Сетас” 72 незаконни имигранти.
Идентифицирани са 32 от 72-те тела. Сред тях има 14 хондурасци, 12 салвадорци, петима гватемалци и един бразилец.

В нощта на четвъртък срещу петък избухнаха две коли бомби, без да вземат жертви пред полицейски участък и телевизионна станция в регионалната столица Сиудад Венора, на 150 км от фермата в Сан Фернандо, където е открито масовото убийство.
За никой от тези атентати не е поета отговорност, но подозренията са насочени към “Сетас”. След сигнал от оцелял от масовото убийство, при военна операция са убити трима техни членове, а един е пленен. Сянката им тегне и над изчезването на двама полицаи в Сан Фернандо, един от които е участвал в разследването, както и върху убийството в неделя на кмет на малък град.

“Ясно е, че виновните за експлозиите са “Сетас”. Те не са очаквали, че някой незаконен имигрант ще оцелее и сега реагират с атентат, за да предизвикат мексиканските държавни власти”, заяви Раул Бенитес, експерт по сигурността от Националния автономен университет на Мексико.
Масовото убийство трябва да се постави “в специфичния за североизточната част на страната контекст на борба между две престъпни организации, които до началото на годината работеха заедно”, заяви правителственият говорител по въпросите на сигурността Алехандро Поире.
“Сетас”, ръководени от бивши членове на елитни военни части, се борят за територия с Картела от Залива, на който преди това бяха бойци.
“Имаме доказателства, че двата лагера са навлезли в процес на отслабване и унищожение”, казва Поире.

“Сетас” имат нужда от хора и отвличат имигранти, за да ги вербуват насила, обяснява той, потвърждавайки анализ на президента Фелипе Калдерон.
Оцелелият от масовото убийство 18-годишен еквадорец обясни, че незаконните имигранти били приканени от похитителите да се присъединят към тях за 2000 долара на месец, но те отказали предложението и били избити.

В Мексико враждите между седем големи наркотрафикантски групировки във “войната на картелите” са взели 28 000 жертви от идването на власт на президента Калдерон през декември 2006 г.

Наркокартелите извличат ресурси и от рекетиране на 400-те хиляди незаконни имигранти от Централна Америка, които ежегодно прекосяват Мексико с надеждата да стигнат до САЩ.
“Правителството не защитава истински имигрантите, които са подложени на огромни опасности, а много чиновници по пътя им са корумпирани. Правителството трябва да прибегне до тайните служби и да внедри свои хора в Сетас и свързаните с тях чиновници”, смята Бенитес.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване