08/31/10 14:23
(http://e-vestnik.bg/)

Остров Айла и възходът на уискито + фотогалерия

Дестилаторната Ardbeg. Снимка: Мария Богданова

в. Франкфуртер алгемайне

Глобализацията направи шотландското уиски водеща стока за износ. Малкият остров Айла е място, чието име само по себе си е марка. Колекционери от цял свят се тълпят, за да разгледат местните дестилаторни и да си купят уиски, а в интернет спекулантите завишават цените на напитката. (Б. р. - на острова работи като изследовател една българка, чиито снимки са използвани за илюстрация тук. За Мария Богданова виж повече тук).

Било малко вероятно идеята на Антъни Уилс да се окаже успешна. “Лудост е да решиш да построиш дестилаторна за уиски”, казва мъжът, който е направил точно това. Проблемът при подобно начинание е, че от производството на първите количества до получаването на първите печалби минават години (най-малко три, а често десет или повече), тъй като е необходимо време за отлежаване на алкохола в дъбовите бъчви. През този “период на суша” производството върви, но не и бизнесът, а накрая се получава нов вид уиски, чийто вкус никой не може да предвиди.

От друга страна обаче едва ли има друго място, където вероятността рискът да си заслужава е по-голяма, отколкото на малкия остров Айла в северната част на Атлантическия океан, разположен на 30 км от западния бряг на Шотландия (б. р. - на български може да се срещне с транскрипция и като остров Айлей). С света на уиското това малко късче земя, край чиито брегове лежат останките от стотици корабокрушения, е същото, каквото е Бордо за червеното вино - място на производство, което само по себе си е марка. Уискито от острова е прочуто със своя опушен вкус, тъй като използваният ечемик се малцова над огън от торф.

Крайбрежието на остров Айлей. Снимка: Мария Богданова

Светият Граал на уискито

Айла е Светият Граал в света на уискито и отделен микрокосмос в този бранш. На острова има осем дестилаторни, сред които някои с легендарна слава като Lagavulin, Ardbeg и Laphroaig (”Лагавулин”, “Ардбег”, “Лафройг”). Гигантите в света на алкохолните напитки пазаруват тук - дестилаторната Bowmore е собственост на японската компания Suntory, а Laphroaig - на Fortune Brands от САЩ. Ardbeg е част от френския концерн за луксозни стоки LVMH. В същото време обаче на Айла има и необщителни средно големи компании и дръзки предприемачи.

Антъни Уилс кръщава уискито си на фермата с галско име - Kilchoman - в западната част на острова, където то се произвежда. Уилс е по-скоро мълчалив и вероятно доста упорит. На някогашния търговец на вино и спиртни напитки са били необходими четири години, докато през 2005 година най-накрая събере от смели частни инвеститори 2 милиона британски лири начален капитал за строежа на дестилаторната. Крайната сметка е два пъти по-висока.

5400 британски лири за първата бутилка Kilchoman

На 28 май 2009 година се разбира, че идеята на Уилс съвсем не е била налудничава - на търг колекционер плаща 5400 британски лири за първата произведена бутилка Kilchoman. Сега Kilchoman вече е неизменна точка от маршрута на много ценители на уискито, които всяка година идват на тълпи за поклонението си на остров Айла. В малката дестилаторна работят едва 8 души, но всяка година над 15 000 посетители идват по тесния път в отдалечената ферма, около която нашир и длъж се полюляват поля с ечемик.

В дестираторната Kilchoman (произнася се “Килхъман”). Снимка: Туристически сайт на острова

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване