09/01/10 21:00
(http://e-vestnik.bg/)

Facebook и Youtube като средства за война в Кашмир

Полицията срещу кашмирски сепаратисти
Индийски полицай хвърля камък към кашмирски демонстранти, които отбелязват годишнина от смъртта на десетки сепаратисти, убити по време на протест срещу Хинду Махараджа Хари, управник на хималайския регион. Снимка: Ройтерс

Преди да излезе навън, Ахмед посяга към две основни средства за протест - шал, за да маскира лицето си, и мобилен телефон с камера, за да покаже на света какво се случва.

Двадесет и тригодишният Ахмед, който публикува видео материали в YouTube под имена като “opressedkashmir1″, е част от вълната протестиращи в контролирания от Индия Кашмир, които си служат умело с интернет. Те използват социалните мрежи, за да дадат публичност на своята борба, да вдъхват енергия на последователите си и да им дават насока.

„(Аз съм) анонимен войник на кашмирската съпротива, използващ Facebook и YouTube, за да се бори с Индия”, заяви Ахмед, показвайки най-новото си творение - монтаж на видео и снимки от протести в съпровод на популярната песен на живеещия в Лондон Сами Юсуф “Try Not to Cry Little One”. Както и други протестиращи, той отказа да съобщи на АП цялото си име, страхувайки се от арест.

През последните три месеца се наблюдава увеличаване на  протестите и насилието срещу индийското управление в Кашмир - регион, разделен между Индия и Пакистан, за който претендират и двете държави.

Протестиращите, най-вече младежи, облечени в джинси и блузи с качулки, се наричат “сангбазан” или хвърлячите на камъни. Те са покрили с графити, настояващи за независимост, Сринагар и други големи градове в Кашмир и предприемат яростни атаки, като обстрелват с камъни силите за сигурност, понякога дори обкръжават бронираните машини и мятат камъни вътре през амбразурите.
Най-малко 64 души, повечето от тях тийнеджъри и младежи на около 20 години, са убити. Прабхакар Трипати, говорител на паравоенния Централен резерв на полицейските сили, каза, че е трудно да се реагира на такива нападения. “Използваме куршуми за самозащита само в краен случай,” съобщи той.

В условия на забранени студентски дискусионни групи и хиляди оперативни работници, за които се смята, че подслушват протестиращите, младежта на Кашмир използва интернет като виртуално място за срещи.
Уебсайтовете на социалните мрежи, за които се смята, че се  наблюдават от Индия, са се доказали като по-ефективни от която и да е било преди форма на политическа комуникация в Кашмир, каза Шудабрата Сенгупта, живеещ в Делхи журналист, който следи темата за новите медии в Индия.

“Борбата на улицата и в киберпространството взаимно се допълват”, казва той.
Хвърлячите на камъни използват Facebook, за да обсъждат всяка седмица календара на протестите, как да търсят отговорност от кашмирските лидери и за да обменят всекидневна информация, понякога със съмнителна достоверност.
Един от потребителите разпали дебати за ролята на кашмирските интелектуалци в борбата, публикувайки снимка на американско-палестинския литератор Едуард Саид, който символично хвърля камък близо до израелско-ливанската граница. В Кашмир много интелектуалци не се идентифицират открито с борбата, дори и да я подкрепят тайно.
Друг потребител, чието име във Facebook е “Kale Kharab”, което на кашмирски означава “луда глава”, неотдавна публикува наръчник за справяне с ефектите на сълзотворния газ и как да се окаже първа помощ на прострелян.

“Те оформят политическия дискурс и вдигат летвата за подкрепящи независимостта политически групи в Кашмир и властите в Делхи,” каза Шейх Шоукат Хусайн, професор по право в кашмирския университет.
Експерти по маркетинг и информационни технологии оценяват броя на кашмирците във Facebook на най-малко 40 000. Страницата на “Бекаар Джамаат”, или Бездейната група, събра 12 000 членове за 4 месеца, преди да е хакната, изтрита и отново създадена наскоро.
Качването в интернет на професионално направени видеоклипове от кашмирските протести започна преди повече от две години с разширяването на интернет услугите и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване