09/02/10 21:07
(http://e-vestnik.bg/)

Как приемат забраната за пушене гърците - най-големите пушачи в Европа

Питие без цигара не върви. Забраната за пушене в заведенията се посреща с недоволство. Снимка: e-vestnik

Независимо дали са “за” или “против”, гърците, най-страстните пушачи в Европа, се съмняват в способността на властите да спрат пушенето на обществени места, дори в деня на въвеждането на пълна забрана.
“Предпочитам да гледам на нещата откъм добрата страна и да използвам възможността, за да спра да пуша”, казва Василис Капланоглу, собственик на малко кафене в центъра на Атина, откъдето вече са изчезнали всички пепелници.
Самият той страстен пушач в страна, където над 40 процента от населението е зависимо от никотина, Капланоглу е обрекъл двамата си сервитьори на никотинова абстиненция през работно време. “Би било добре този път законът да се спазва, правителството изглежда твърдо решено, но по-рано това не даде резултат”, обяснява той.

Един от сервитьорите му, Фотис, е с опънати нерви и вече иска да си търси шеф, който да проявява по-голямо разбиране. “В тази професия винаги ще намерим начин да заобиколим закона”, смята той.

Благодарение на хубавото време, което пълни външните маси на заведенията, и на предвидения едномесечен гратисен период преди налагането на санкции, има достатъчно време за въвеждане на промени.
Четиридесетина общински полицаи, следвани от телевизионни камери, правят обиколка, за да информират за забраната и да се уверят, че са поставени табелки “Пушенето забрането”, каквито често липсват.
Въоръжен с брой на Държавен вестник, за да тълкува закона, един от тях се опитва да убеди собственика на кафене в луксозния квартал Колонаки, че външната част на кафенето му всъщност е закрито пространство, тъй като е покрита с тента.

“Според мен това е външна част и клиентите могат да пушат. Властите трябва да изяснят този въпрос”, ядосва се собственикът. Тъй като е бил един от малкото, които са спазвали предишната забрана, наложена през юли 2009 г. и впоследствие масово пренебрегвана, той има добрата воля да прилага забраната, но “при условието това правило да важи за всички”.
“Когато стане студено, ще разберем, но се съмнявам, че забраната ще се прилага строго, тъй като дори във Франция и Германия правилата се смекчават”, усмихва се бизнесменът Димитрис Деполас, който пали цигара след цигара, докато гледа полицаите.
В своята таверна на открито Петрос Караянис се опасява от отлив на клиенти, “след като при тази криза оборотът ни вече е спаднал с 50 процента”.

Същия аргумент изтъкна и Федерацията на ресторантьорите, чийто председател Янис Цакос поиска, без резултат, едногодишна отсрочка.
“По обяд все още е добре, но вечерта трудно ще привлека клиент”, оплаква се Караянис.
“Забраната не е решение. Вярно е, че хората пушат малко по-малко, но само защото цигарите са по-скъпи”, след като през зимата беше увеличен акцизът върху цигарите като част от националния план за затягане на коланите, казва собственик на будка за цигари.

“Глобите са обезкуражаващи”, отбелязва заместник-кметът Андреас Пападакис, който също обикаля улиците по случай въвеждането на забраната. Те ще бъдат от 50 до 500 евро за пушачите и от 500 до 10 000 евро за собствениците на заведения. В случай на рецидив ще последва затваряне.
Пападакис обаче признава, че “играта все още не е спечелена, особено извън големите градове”.

Санитарните инспектори и бреговата охрана също ще бъдат хвърлени в битката срещу тютюнопушенето, а “зелена” телефонна линия ще поема жалбите и оплакванията. За да отложат премерването на силите, властите дадоха отсрочка от осем месеца на казината и дискотеките с площ от над 300 квадратни метра.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване