09/02/10 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Мемоарите на Тони Блеър - признания, че си пийвал, разкрития за политици

Мемоарите на Тони Блеър “Пътуването”

Мемоарите на бившия британски премиер Тони Блеър разкриват, че “влудяващият” Гордън Браун ефективно го е изнудвал, докато бил на Даунинг стрийт 10. Блеър подозира, че тогавашният финансов министър е оркестрирал разследването на скандала за политически дарения в замяна на титли за пожизнен лорд.
Заради засиления натиск да се оттегли Блеър признава, че станал зависим от алкохола в момент, когато бил изправен пред опити за преврат от привържениците на Браун. Той разкрива, че започнал да пие всеки ден и се нуждаел от подкрепата на алкохола.
“Дейли телеграф” е първият вестник, който видя пълно копие на чужд език на мемоарите на Блеър, озаглавени “Пътуване”, преди днешното им официално публикуване. За първи път в тях се проследяват напълно отношенията между двамата, които мъчиха лейбъристкото правителство от 1997 г.

Бившият премиер смята за едни от най-големите си грешки, докато е управлявал, това, че не е предвидил и не е успял да се справи с бума на търсещи убежище и със “социалните маргинали”.
Той разкрива безпокойствата си от войната в Ирак и признава, че не е успял да предвиди кошмара след конфликта. Но настоява, че участието във войната е било правилно и изтъква, че ще посвети останалата част от живота си, за да поправи стореното. В послепис Блеър открито хвърля вината за съкрушителното поражение на Лейбъристката партия на парламентарните избори по-рано тази година на промяната в стратегията от неговия приемник.
Той се пита защо лейбъристите са загубили и отговаря: “Опасявам, се, че отговорът е очевиден. Спечелихме като Нова лейбъристка партия. Загубихме, когато спря да бъде такава.”

Блеър допълва, че Браун не е политик, който може да се справи със съвременната политика, която подлага на дисекция личността и стои неловко в ролята на обикновен гражданин.
В интервю с Андрю Мар, което ще бъде излъчено по-късно днес, той изтъква, че до края на премиерското му управление отношенията между двамата са били почти невъзможни.
“Трудността бе, когато беше номер две в държавата, а именно финансов министър, хората може би надцениха способността му да бъде премиер”, отбеляза Блеър.
В книгата си той подчертава, че ако Браун бе продължил политиката на новата Лейбъристка партия, победата е щяла да бъде възможна. Блеър изтъква, че приемникът му не е успял да направи политически капитал от икономическата криза. Той определя първоначалния спасителен план за банките като отличен. Но последвалите решения да увеличи данъците и да изостави реформите на лейбъристите са се оказали фатални за избирателните урни. Блеър смята, че “конкурентните” данъци върху дохода е трябвало да бъдат запазени, а други като ДДС - да бъдат увеличени.

Блеър завършва книгата, като призовава членовете на Лейбъристката партия да не се “подхлъзват” или “завиват” наляво сега. Ед Милибанд и други кандидат-лидери бяха обвинени, че замислят подобен ход, ако спечелят надпреварата, за която днес започва гласуване.
“Ако поемем по този път, следващото поражение ще бъде още по-неприятно”, предупреждава Блеър.

Книгата разкрива още:
Как няколко дни след като избухнал скандалът за пожизнените титли през 2006 г., Блеър имал лична среща с Браун, на която обсъдили радикалната пенсионна реформа на Лорд Търнър.
Браун заплашил, че ще предизвика официално разследване на Лейбъристката партия за скандала, ако Блеър не се откаже от плановете си. Премиерът отказва след два часа и тогавашният ковчежник на Лейбъристката партия дава телевизионно интервю, което довежда до въпросното разследване. Блеър изтъква, че пораженията върху популярността на партията и личната му популярност са били огромни.
Книгата представя и нарастващите опасения на Блеър от зависимостта му от алкохола. Той разказва как пиел уиски или джин с тоник преди вечеря, след това си сипвал няколко чаши вино. Бившият британски премиер отбелязва, че започнал да осъзнава, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване