09/04/10 07:19
(http://e-vestnik.bg/)

Турция си прави Шенген с арабски страни с помощта на сериали

Въже от турска фолклорна група, облечени с носии от времето на Османската империя. В Турция отоманизмът се завръща като нома идеология. Снимка: Ройтерс

През последните осем години Ердоган напомня на арабите, че въпреки бурната история, влиянието на Турция и наследството от Османската империя като цяло не са толкова лоши, колкото арабската история ги описва.
През последната година се появиха епизодични статии в арабския печат, разглеждащи живота и политиката на султан Абдулхамид II - последния абсолютен монарх на Османската империя, на власт от 1876 г. до 1909 г., когато е бил принуден да абдикира.
В течение на десетилетия след краха на империята, особено когато арабските републики са били в първоначалния етап от развитието си, Абдулхамид II е бил обвиняван за повечето трудности, които са парализирали арабските провинции на империята, най-вече Османска Сирия.

В телевизионните сериали или в романите той винаги е описван като авторитарен деспот, който е управлявал множество корумпирани арабски представители и голяма шпионска мрежа, която му е докладвала директно зад високите стени на двореца Йълдъз в Истанбул. След като обаче арабски учени правят ревизия на този период от съвременната арабска история възниква по-балансирана оценка на действията и оставеното наследство от султана.
В последните статии се осветлява отказът на султана да продаде палестинска земя на евреите в периода преди Втората световна война. След като е отхвърлил предложението, Абдулхамид II отказал да се срещне с Мизрай Красов - еврейския банкер, който е предложил да изплати дълговете на империята и да построи военноморска флота в замяна на правото да купи земя в Палестина. Според арабската и турската версия за събитията Абдулхамид II е казал на един от своите съветници следното: “Кажи на тези неучтиви евреи, че аз нямам намерение да нося историческия срам от продажбата на свещени земи на евреите и да предам отговорността и доверието на моя народ!”.

Някога разглеждан като източник на всички злини, сега Абдулхамид II се разкрива като далновиден владетел, който е загубил трона поради откритото му незачитане на eврейските амбиции в Палестина. Фактът, че е минало доста време дава възможност на учените да разгледат задълбочено историята си, без да се поддават на емоционалните заключения на арабския национализъм. Затоплянето на арабските отношения с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган - човек, който очевидно се гордее с османското си минало, също спомогна за тази ревизия на историята.

На 11 август започна да се излъчва арабска телевизионна драма по цялата арабска сателитна мрежа, в която се обрисува животът и управлението на Абдулхамид II. “Падането на халифата” обрисува в розово историята на султана и е далечно напомняне за творбата от 1994 г. “Братя по земя”, която бе фокусирана върху трудностите, глада, тормоза и арестите в Османската империя по време на Първата световна война.

Турция забрани през 2009 г. Youtube и още 380 сайта. Снимка: фен-блог на ютюб

Ръкописите, разглеждащи от положителна перспектива събитията, са налични от години. Преди две години известни турски сериали с красиви мъже и привлекателни жени се появиха по арабските телевизии, дублирани на сирийски диалект, които разобличиха натрупаните с десетилетия стереотипи за турците. Сега се задава “Падането на халифата”, египетска продукция, реализирана от иракчанин, в която известният сирийски актьор Абас ал Нури играе Абдулхамид II. Османският султан тук е описан като топъл, твърд, чаровен и посветен мюсюлманин националист, който е носил огромна отговорност за своите поданици, било то османски турци или османски араби.
Междувременно арабските и турските учени спорят на форуми и частни дискусии за последните десет години на Османската империя, заключавайки че нито османците са били на 100 процента коректни в своето отношение към арабите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване