09/07/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Защо българската естественост избива в дебелащина

Юлиан Вучков. Илюстрация от корицата на книгата

Като народ ние имаме европейско мислене, защото сме пословично любознателни и сме много отворени за последните събития, за опита и за новостите в целия свят. Различаваме се от европейския манталитет най-вече видимо, като поведение. Възпитанието в много други държави – големи, по-малки, източни и доста повече западни – е на значително по-високо равнище, отколкото нашето. Преждевременното заличаване на българската аристокрация през петвековното ни съществуване с безподобно дивашката османска власт и живеенето ни на Балканите неизбежно са ни повлияли и са ни отдалечили от по-хармоничното ни разгръщане в публичните пространства.

Ще трябва да признаем, че нашата иначе забавна естественост нерядко избива в дебелащина. Твърде често сме далеч от такива белези на благоприличието, като учтивостта, вежливостта, мярката в проявата на чувствата и на желанията ни, подходящия тактичен подход към отделния човек, към цялата ни околна среда. Обикновено проявите на байганьовците се срещат и у нашите емигранти, но се смекчават благодарение на дългото съприкосновение с нрави от друг тип. Уви, мечешките обноски не са присъщи само за невежите хора. Те се натрапват и у лица с една, две, три дипломи за висше образование и знаещи чужди езици.

Почти всеки втори нашенец смята, че на този свят съществува само или главно той. Не се съобразява с редица задължителни правила на съсловния, на цялостния живот. Думите му често са толкова груби, че ни стряскат, унижават, защото изпитваме усещането, че сме замеряни не със словесност, а с камъни. Не казвам, че цивилизованата чужбина е изключила цялата простотия и простащина. Но тези явления са разпространени по-малко, отколкото у нас. Зад границите ни са характерни най-вече за престъпниците, лумпените, неграмотните. Особено в днешни дни ние, българите, често се люшкаме между бездушието и истерията. Страстта обсебва и друса българина видимо повече от западните европейци. Те са по-често хладни, рационални, макар че това поведение се определя първо от индивидуалните дадености. Някои наши съотечественици постоянно искат да оправдават грубиянството си с искреността си. Но откровението може да е приемано и полезно само ако е изразено любезно, добронамерено.

Типично българската естественост нерядко се оказва ту подкупващо предразполагаща ни, ту дразнеща ни. Често ставаме толкова нахално непредвидими, че стъписваме чужденеца. В такива моменти той се чуди дали сме достатъчно нормални и как да тръгне към общуването си с нас. Много от нас преценяват елегантното внимание към някого като преструване, позиране, вманиачване, лигавене и даже като глезене. По този повод питам кога ние, българите, ще се отучим да говорим бурно и едновременно. Не ни ли е ясно, че само ако се изслушваме, ще чуваме какво казва всеки от нас?! Трябва ли да се убеждаваме, че само тогава ще намалим лошите думи, съкрушителните ни реакции и ще избегнем излишните истерични спорове само върху основата на недоразуменията?!

Нашият импровизиран хумор по традиция е по-груб от този на западните европейци. Но той пък е по-сочен, по-свеж от техния. В най-добрите моменти от живота ни той буквално ври и кипи толкова, че намалява болката ни от сблъсъка с многото злини. Много е жалко, че ние обичаме родината си, като я възнаграждаваме с хубави думи, но не и с делата си. Не изтъкваме нейния неповторим градивен опит, нейните хубавини. Затова тя остава затворена в себе си и губи.

(…)

Всъщност между бедните българи се срещат най-много може би по-грубички, но пък искрени, сърдечни същества. Искам, драги ми читатели, да запомним, че поне според мен Алеко Константинов е създал образа на Бай Ганьо, като е имал предвид войнствените скъперници с претъпкани портфейли. Тези безподобни дебелаци и сега карат луксозната си западна кола като танк през военно време. Гледат горкия пешеходец само свирепо. Сигурно биха го прегазили, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване